Magazin > Lepota & telo
143 ogledov

Preudarno pri izbiri prehranskih dopolnil

tablete Shutterstock
Prehranska dopolnila. Ni treba, da jih jemljete več – raje izberite takega, ki vsebuje točno tisto, česar vašemu telesu primanjkuje.

Ponudba prehranskih dodatkov, namenjenih ohranjanju zdravja v zrelih letih, je vse večja, toda po njih je pametno poseči le, kadar telesu vseh hranil ne morete zagotoviti z normalno prehrano. “Pomanjkanje vitaminov in mineralov se kaže kot utrujenost, razdražljivost, napetost in nespečnost – takrat je čas, da sežemo po prehranskih dopolnilih,” svetuje farmacevtka Marina Urbanc Mokotar. Po njenem mnenju je najbolje, da izberete vitaminski pripravek, ki je registriran kot zdravilo; nekaj takih je mogoče najti tudi na našem trgu.

Med najbolj priljubljenimi prehranskimi dodatki so danes antioksidanti, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov. “Pri tem imajo najpomembnejšo vlogo antioksidacijski vitamini A, C in E ter elementi cink, baker in selen,” pojasnjuje farmacevtka. Te snovi lahko sicer v telo vnesete tudi s hrano, na primer s kozarcem pomarančnega ali korenčkovega soka.

Vitamini D3, C in B6

Zaščita. Idealno prehransko dopolnilo za starejše mora po mnenju farmacevtke vsebovati vitamine D3, C in B6, ki ščitijo pred osteoporozo, ter vitamine skupine B in vitamin C, ki vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin.

Antioksidanti

Mladost. V idealno dopolnilo spadajo tudi betakaroten, folna kislina in selen oziroma antioksidanti, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov in tako upočasnijo staranje.

Kalcij

Kosti. Dopolnilo za starejše pa ne more biti idealno brez kalcija, ki je zaradi zmanjšane zmožnosti absorpcije v starosti še kako pomemben, saj ohranja trdnost kosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.