Za Mesića bi spremenili ustavo

Foto: Žurnal24 Mesić namerava kljub ponudbi svoj predsedniški mandat zaključiti letos.
Po pisanju hrvaških medijev je HDZ Stjepanu Mesiću ponujal podaljšanje predsedniškega mandata za leto dni.
Oglej si celoten članek

Trije vodilni člani stranke HDZ, nekdanji premier Ivo Sanader, predsednik in podpredsednik sabora Luka Bebić in Vladimr Šeks, so hrvaškemu predsedniku Stjepanu Mesiću junija ponujali, naj podaljša predsedniški mandat do konca leta 2010, piše Jutarnji list.

Mesić presenečen
V Mesićevem uradu so potrdili, da je predsednik res dobil tak predlog. Bil je presenečen, menil je, da se trojica vplivnih politikov obnaša neresno.

Če bi želeli zamisel uresničiti, bi morali spremeniti ustavo, ki bi jo morala v saboru odobriti dvotretjinska večina. Mesić, ki take ustavne spremembe ne podpira, je ponudbo zavrnil, mandat namerava končati konec leta.

Je vzrok kriza?
Povod za tako ponudbo bi lahko bila huda gospodarska kriza, v kateri se država nahaja, špekulira Jutarnji list. Mesić je trenutno najmočnejša politična figura na Hrvaškem, vlada je zraradi krize veliko manj stabilna.

Predsedniške volitve bodo potekale pozimi, ko bo po predvidevanjih gospodarska kriza na vrhuncu. Med kampanjo bi prišlo do drastične delitve volilnega telesa. Krizni čas pa zahteva še močnejšo narodno povezanost, piše Jutarnji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.