Magazin > VIP
28 ogledov

Za Mesića bi spremenili ustavo

Mesić namerava kljub ponudbi svoj predsedniški mandat zaključiti letos. Žurnal24 main
Po pisanju hrvaških medijev je HDZ Stjepanu Mesiću ponujal podaljšanje predsedniškega mandata za leto dni.

Trije vodilni člani stranke HDZ, nekdanji premier Ivo Sanader, predsednik in podpredsednik sabora Luka Bebić in Vladimr Šeks, so hrvaškemu predsedniku Stjepanu Mesiću junija ponujali, naj podaljša predsedniški mandat do konca leta 2010, piše Jutarnji list.

Mesić presenečen
V Mesićevem uradu so potrdili, da je predsednik res dobil tak predlog. Bil je presenečen, menil je, da se trojica vplivnih politikov obnaša neresno.

Če bi želeli zamisel uresničiti, bi morali spremeniti ustavo, ki bi jo morala v saboru odobriti dvotretjinska večina. Mesić, ki take ustavne spremembe ne podpira, je ponudbo zavrnil, mandat namerava končati konec leta.

Je vzrok kriza?
Povod za tako ponudbo bi lahko bila huda gospodarska kriza, v kateri se država nahaja, špekulira Jutarnji list. Mesić je trenutno najmočnejša politična figura na Hrvaškem, vlada je zraradi krize veliko manj stabilna.

Predsedniške volitve bodo potekale pozimi, ko bo po predvidevanjih gospodarska kriza na vrhuncu. Med kampanjo bi prišlo do drastične delitve volilnega telesa. Krizni čas pa zahteva še močnejšo narodno povezanost, piše Jutarnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.