Za zdrave nogice

Foto: Žurnal24 Skrb za otrokova stopala je pomembna za celo življenje. (Foto: Shutterstock)
Bolezni stopal, ki se pojavljajo v poznejših letih, imajo lahko korenine iz otroštva ali pa so prisotne že pri rojstvu.
Oglej si celoten članek

Zato je pomembno, da za nego stopal začnemo skrbeti že v najzgodnejših letih otroka in s tem preprečimo marsikatero kasnejšo nadlogo. Slaba skrb za stopala je lahko hkrati tudi problem za nadaljnje težave v drugih delih telesa, največkrat v hrbtu.

Otroško stopalo v prvih letih raste izjemno hitro, zato je pomembna pravilna oskrba. Človeško stopalo je eno najbolj kompleksnih delov telesa, sestavljeno je iz 26 kosti, obdano z mišicami, žilami in živci. Pri majhnih otrocih je stopalo zelo mehko in prilagodljivo, kar pomeni, da ga nepravilni pritisk lahko trajno poškoduje.

Nasveti za lepe in zdrave nogice:

  • Natančno preglejte otrokova stopala.
  • Če opazite kaj nenavadnega, obiščite zdravnika.
  • Otroku izberite ohlapne in udobne nogavice ter žabice. Pretesna obleka omejujeje gibanje in je lahko vzrok za deformiranost.
  • Dovolite otroku, da miga s stopali. Ko odkrit leži na posteljici, naj udarja z nogami in jih krepi.
  • Dojenčkov položaj zamenjajte večkrat na dan. Predolgo ležanje v istem položaju, še posebej na trebuhu, lahko ogrozi razvoj stopal in nog.


Ob prvih korakih

  • Nikar ne silite otroka k hoji. Ko bo fizično in psihično pripravljen, bo že shodil. Primerjave z drugimi otroci niso potrebne, saj nekateri shodijo pri desetih, drugih pa 18 mesecih.
  • Čeveljci ob prvih korakih doma niso potrebni. Če bo otrok hodil bos ali v nogavicah, bo s tem krepil stopala. Zunaj pa morajo biti stopala zaščitena z lahkimi čevlji iz naravnih materialov.
  • Nogavice in čevlje je treba menjati na nekaj mesecev, pri nakupu le-teh pa nikar ne varčujte. Slabi čevlji lahko škodujejo stopalu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.