Magazin
36 ogledov

Za zdrave nogice

Skrb za otrokova stopala je pomembna za celo življenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bolezni stopal, ki se pojavljajo v poznejših letih, imajo lahko korenine iz otroštva ali pa so prisotne že pri rojstvu.

Zato je pomembno, da za nego stopal začnemo skrbeti že v najzgodnejših letih otroka in s tem preprečimo marsikatero kasnejšo nadlogo. Slaba skrb za stopala je lahko hkrati tudi problem za nadaljnje težave v drugih delih telesa, največkrat v hrbtu.

Otroško stopalo v prvih letih raste izjemno hitro, zato je pomembna pravilna oskrba. Človeško stopalo je eno najbolj kompleksnih delov telesa, sestavljeno je iz 26 kosti, obdano z mišicami, žilami in živci. Pri majhnih otrocih je stopalo zelo mehko in prilagodljivo, kar pomeni, da ga nepravilni pritisk lahko trajno poškoduje.

Nasveti za lepe in zdrave nogice:

  • Natančno preglejte otrokova stopala.
  • Če opazite kaj nenavadnega, obiščite zdravnika.
  • Otroku izberite ohlapne in udobne nogavice ter žabice. Pretesna obleka omejujeje gibanje in je lahko vzrok za deformiranost.
  • Dovolite otroku, da miga s stopali. Ko odkrit leži na posteljici, naj udarja z nogami in jih krepi.
  • Dojenčkov položaj zamenjajte večkrat na dan. Predolgo ležanje v istem položaju, še posebej na trebuhu, lahko ogrozi razvoj stopal in nog.


Ob prvih korakih

  • Nikar ne silite otroka k hoji. Ko bo fizično in psihično pripravljen, bo že shodil. Primerjave z drugimi otroci niso potrebne, saj nekateri shodijo pri desetih, drugih pa 18 mesecih.
  • Čeveljci ob prvih korakih doma niso potrebni. Če bo otrok hodil bos ali v nogavicah, bo s tem krepil stopala. Zunaj pa morajo biti stopala zaščitena z lahkimi čevlji iz naravnih materialov.
  • Nogavice in čevlje je treba menjati na nekaj mesecev, pri nakupu le-teh pa nikar ne varčujte. Slabi čevlji lahko škodujejo stopalu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.