Zakaj se mačke tako vztrajno umivajo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ste se kdaj spraševali, zakaj so mačke tako obsedene s čistočo? Ne gre samo za lepotičenje, za nenehno čiščenje so krivi tudi drugi razlogi.
Oglej si celoten članek

Odrasle mačke kar polovico budnega časa namenijo umivanju in negovanju. Preberite, zakaj.

Zaščita pred plenilci: Mačka po vsakem hranjenju nagonsko očisti vse sledi hrane in s tem poskrbi za to, da na dlaki ne ostane niti najmanjši vonj. Tako se zaščiti pred plenilci, ki bi jo lahko zavohali.

Ohladitev telesa: Mačke se potijo zelo malo, večinoma skozi tačke. Njihova slina skrbi za boljše izhlapevanje znoja, zato jim lizanje pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Vzdrževanje kožuha in gretje: Z lizanjem mačka porazdeli naravna olja po kožuhu, kar pomaga ohranjati lepo in toplo dlako. Naravna olja ščitijo pred vlago in vročino.

Čiščenje ran: Mačja slina naj bi vsebovala encime, ki se spremenijo v nekakšne naravne antibiotike. Če si vaša mačka vztrajno liže rano, jo najverjetneje ščiti pred okužbo, a kljub temu jo preventivno odpeljite k veterinarju.

Pospeševanje krvnega obtoka: Jezik mačk je prekrit z majhnimi ščetinami, ki se nam zdijo grobe, a te so namenjene temu, da med negovanjem pospešujejo krvni obtok.

Ohranjanje prijateljstva: Mačke, ki živijo skupaj in so si blizu, bodo umivale druga drugo, s čimer si bodo izkazovale ljubezen in naklonjenost.

Za sproščanje: Kadar se mačke umivajo in negujejo, s tem zmanjšujejo stres.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.