Magazin
862 ogledov

Zakaj se mačke tako vztrajno umivajo

mačka umivanje lizanje Shutterstock
Ste se kdaj spraševali, zakaj so mačke tako obsedene s čistočo? Ne gre samo za lepotičenje, za nenehno čiščenje so krivi tudi drugi razlogi.

Odrasle mačke kar polovico budnega časa namenijo umivanju in negovanju. Preberite, zakaj.

Zaščita pred plenilci: Mačka po vsakem hranjenju nagonsko očisti vse sledi hrane in s tem poskrbi za to, da na dlaki ne ostane niti najmanjši vonj. Tako se zaščiti pred plenilci, ki bi jo lahko zavohali.

Ohladitev telesa: Mačke se potijo zelo malo, večinoma skozi tačke. Njihova slina skrbi za boljše izhlapevanje znoja, zato jim lizanje pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Vzdrževanje kožuha in gretje: Z lizanjem mačka porazdeli naravna olja po kožuhu, kar pomaga ohranjati lepo in toplo dlako. Naravna olja ščitijo pred vlago in vročino.

Čiščenje ran: Mačja slina naj bi vsebovala encime, ki se spremenijo v nekakšne naravne antibiotike. Če si vaša mačka vztrajno liže rano, jo najverjetneje ščiti pred okužbo, a kljub temu jo preventivno odpeljite k veterinarju.

Pospeševanje krvnega obtoka: Jezik mačk je prekrit z majhnimi ščetinami, ki se nam zdijo grobe, a te so namenjene temu, da med negovanjem pospešujejo krvni obtok.

Ohranjanje prijateljstva: Mačke, ki živijo skupaj in so si blizu, bodo umivale druga drugo, s čimer si bodo izkazovale ljubezen in naklonjenost.

Za sproščanje: Kadar se mačke umivajo in negujejo, s tem zmanjšujejo stres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.