Zaščita skozi stoletja

Foto: Žurnal24 kondom Foto: Shutterstock kondom Foto: Žurnal24 kontracepcijske tabletke
Vas zanima, kako so se pred nezaželeno nosečnostjo zaščitili včasih? Obiščite muzej kontracepcije in splava.
Oglej si celoten članek

Bide, ki ga ima še vedno marsikdo v svoji kopalnici, je bil prvotno namenjen kontracepciji. Kar sto let so ženske upale, da se bodo neželeni nosečnosti izognile tako, da si bodo po spolnem odnosu sprale nožnico. To je le ena od informacij, ki jo boste dobili v dunajskem Muzeju kontracepcije in splava.

Muzeja ne boste zapustili, ne da bi izvedeli kaj novega o starodavnih metodah kontracepcije, ki so temeljile na znanju medicine ter metodah vračev in črne magije, spoznali boste nezakonite in nevarne metode prekinitev nosečnosti, zakonodajo s tega področja ter načine ugotavljanja nosečnosti, ko v lekarni še ni bilo mogoče kupiti testa.

Muzej kontacepcije in splava je edini na svetu te vrste. V petih letih delovanja ga je obiskalo 20 tisoč ljudi, med njimi največ mladih in šolskih skupin.

Od ovčjih črev do ribjega mehurja

Prvi kondomi so bili narejeni iz ovčjih črev. Ker je bila njihova izdelava zapletena in draga, je vsak gospod imel le en, svoj lastni kondom. Po uporabi ga je pazljivo spral in osušil, naoljil in potresel s pudrom, šele potem je bil pripravljen na vnovično akcijo. Tanjši in zato veliko bolj priljubljeni so bili kondomi, izdelani iz ribjega mehurja. Ker pa noben od teh materialov ni bil posebno elastičen, so morali gospodje kondom na svoj penis pričvrstiti s posebnim trakom ali obročem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.