Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Zaščita skozi stoletja

kondom
1/3
Žurnal24 main
Vas zanima, kako so se pred nezaželeno nosečnostjo zaščitili včasih? Obiščite muzej kontracepcije in splava.

Bide, ki ga ima še vedno marsikdo v svoji kopalnici, je bil prvotno namenjen kontracepciji. Kar sto let so ženske upale, da se bodo neželeni nosečnosti izognile tako, da si bodo po spolnem odnosu sprale nožnico. To je le ena od informacij, ki jo boste dobili v dunajskem Muzeju kontracepcije in splava.

Muzeja ne boste zapustili, ne da bi izvedeli kaj novega o starodavnih metodah kontracepcije, ki so temeljile na znanju medicine ter metodah vračev in črne magije, spoznali boste nezakonite in nevarne metode prekinitev nosečnosti, zakonodajo s tega področja ter načine ugotavljanja nosečnosti, ko v lekarni še ni bilo mogoče kupiti testa.

Muzej kontacepcije in splava je edini na svetu te vrste. V petih letih delovanja ga je obiskalo 20 tisoč ljudi, med njimi največ mladih in šolskih skupin.

Od ovčjih črev do ribjega mehurja

Prvi kondomi so bili narejeni iz ovčjih črev. Ker je bila njihova izdelava zapletena in draga, je vsak gospod imel le en, svoj lastni kondom. Po uporabi ga je pazljivo spral in osušil, naoljil in potresel s pudrom, šele potem je bil pripravljen na vnovično akcijo. Tanjši in zato veliko bolj priljubljeni so bili kondomi, izdelani iz ribjega mehurja. Ker pa noben od teh materialov ni bil posebno elastičen, so morali gospodje kondom na svoj penis pričvrstiti s posebnim trakom ali obročem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.