Zaspite takoj po seksu?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kaj pomeni, če zaspite takoj po seksu? Nekateri to tolmačijo za slabo, drugi za dobro, s tem vprašanjem pa so se ukvarjali tudi raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Spanje takoj po seksu nekateri tolmačijo kot neromantično in nezainteresirano vedenje, a raziskovalci z Univerze v Michiganu in z Univerze Albright pravijo drugače. Tisti, ki zaspijo takoj po seksu, s tem pokažejo, da so zaljubljeni. Spanec naj bi bil znak sproščenosti, zaupanja in večje želje po povezanosti s partnerjem, pravijo raziskovalci.

Do ugotovitev so prišli s pomočjo anonimnih vprašalnikov, ki jih je rešilo okoli petsto ljudi. V njih so sodelujoči priznali svoja vedenja pred seksom in po njem, ter odgovorili na vprašanja, koliko so zaljubljeni v partnerja, koliko ga ljubijo, kako so zadovoljni v odnosu, in podobno.

Prej zaspijo ženske

Med drugim so raziskovalci, nasprotno s stereotipnim prepričanjem, da moški po seksu zaspijo prvi, ugotovili, da v spanec pogosteje prve pobegnejo ženske. Prav tako ženske pogosteje zaspijo prve takrat, ko se večer ne zaključi s seksom. "Morda moški zaspijo kasneje zaradi podzavestnega prepričanja, da morajo varovati svojo izbranko, ali pa zato, ker upajo, da bo do vročih trenutkov tisti večer še prišlo," pa o tem, da moški zaspijo kasneje kot ženske, razmišlja soavtorica raziskave Susan Hughes.

Z vedenjem pred seksom, med in po njem se raziskovalci ukvarjajo že dolgo, saj naj bi bilo to eno ključnih vprašanj pri odkrivanju evolucijske psihologije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.