Magazin
43 ogledov

Zaspite takoj po seksu?

par Shutterstock
Kaj pomeni, če zaspite takoj po seksu? Nekateri to tolmačijo za slabo, drugi za dobro, s tem vprašanjem pa so se ukvarjali tudi raziskovalci.

Spanje takoj po seksu nekateri tolmačijo kot neromantično in nezainteresirano vedenje, a raziskovalci z Univerze v Michiganu in z Univerze Albright pravijo drugače. Tisti, ki zaspijo takoj po seksu, s tem pokažejo, da so zaljubljeni. Spanec naj bi bil znak sproščenosti, zaupanja in večje želje po povezanosti s partnerjem, pravijo raziskovalci.

Do ugotovitev so prišli s pomočjo anonimnih vprašalnikov, ki jih je rešilo okoli petsto ljudi. V njih so sodelujoči priznali svoja vedenja pred seksom in po njem, ter odgovorili na vprašanja, koliko so zaljubljeni v partnerja, koliko ga ljubijo, kako so zadovoljni v odnosu, in podobno.

Prej zaspijo ženske

Med drugim so raziskovalci, nasprotno s stereotipnim prepričanjem, da moški po seksu zaspijo prvi, ugotovili, da v spanec pogosteje prve pobegnejo ženske. Prav tako ženske pogosteje zaspijo prve takrat, ko se večer ne zaključi s seksom. "Morda moški zaspijo kasneje zaradi podzavestnega prepričanja, da morajo varovati svojo izbranko, ali pa zato, ker upajo, da bo do vročih trenutkov tisti večer še prišlo," pa o tem, da moški zaspijo kasneje kot ženske, razmišlja soavtorica raziskave Susan Hughes.

Z vedenjem pred seksom, med in po njem se raziskovalci ukvarjajo že dolgo, saj naj bi bilo to eno ključnih vprašanj pri odkrivanju evolucijske psihologije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.