Zato na miklavža strašijo parklji

Foto: Profimedia Parklji Foto: Profimedia Parklji Foto: Profimedia Parklji Foto: Profimedia Parklji Foto: Profimedia Parklji
Ste vedeli, da so ta mitološka bitja starejša od prvega decembrskega dobrega moža?
Oglej si celoten članek

6. decembra bodo otroke razveselile pozornosti prvega izmed decembrskih dobrih mož, Miklavža, za katerega mnogi ne vedo, da je ob svojih strašljivih spremljevalcih pravi mladenič.

PROMO Kje so pravljice doma?

Parklji so namreč mitološka bitja ali predkrščanski demoni, ki se v teh dolgih temnih dneh vračajo na svet. Po Evropi imajo dve vlogi, demone lahko predstavljajo ali pa jih plašijo. Parklji, ki so svoj čas predstavljali duhove prednikov in demone rasti, so se pod krščanskim okriljem ohranili do današnjih dni. Nekoč so bili v sprevodih prisotni samo kosmati “hudiči”, pol ljudje in pol kozli, kar se je nekje ohranilo vse do danes. Obhodi so bili za Cerkev v prvih stoletjih velik trn v peti in ker jih ni mogla izkoreniniti, jih je obrnila sebi v prid. Demone je pokristjanila v hudiče in jim “dodelila” dobrega svetnika, Miklavža, ki jih kroti, pridnim otrokom pa vzgojno deli darove, kot piše spletna stran Društva slovenskih starovercev. 

Leto 2019 Dela prosti dnevi v letu 2019

Da je praznik pri nas še vedno izredno priljubljen priča tudi dejstvo, da je svetemu Nikolaju oziroma Miklavžu posvečenih več kot dvesto cerkva po vsej Sloveniji. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.