Magazin > Odnosi in prosti čas
1269 ogledov

Zato na miklavža strašijo parklji

Parklji
1/5
Ste vedeli, da so ta mitološka bitja starejša od prvega decembrskega dobrega moža?

6. decembra bodo otroke razveselile pozornosti prvega izmed decembrskih dobrih mož, Miklavža, za katerega mnogi ne vedo, da je ob svojih strašljivih spremljevalcih pravi mladenič.

Kamnik PROMO Zanimivo Kje so pravljice doma?

Parklji so namreč mitološka bitja ali predkrščanski demoni, ki se v teh dolgih temnih dneh vračajo na svet. Po Evropi imajo dve vlogi, demone lahko predstavljajo ali pa jih plašijo. Parklji, ki so svoj čas predstavljali duhove prednikov in demone rasti, so se pod krščanskim okriljem ohranili do današnjih dni. Nekoč so bili v sprevodih prisotni samo kosmati “hudiči”, pol ljudje in pol kozli, kar se je nekje ohranilo vse do danes. Obhodi so bili za Cerkev v prvih stoletjih velik trn v peti in ker jih ni mogla izkoreniniti, jih je obrnila sebi v prid. Demone je pokristjanila v hudiče in jim “dodelila” dobrega svetnika, Miklavža, ki jih kroti, pridnim otrokom pa vzgojno deli darove, kot piše spletna stran Društva slovenskih starovercev. 

Leto 2019 Slovenija Dela prosti dnevi v letu 2019

Da je praznik pri nas še vedno izredno priljubljen priča tudi dejstvo, da je svetemu Nikolaju oziroma Miklavžu posvečenih več kot dvesto cerkva po vsej Sloveniji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice