Slovenija
2553 ogledov

V začetku decembra stavkovni val

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Na stavko v začetku seprembra se pripravljajo Počivavškovi sindikati in Sviz, policisti že stavkajo, v zdravstvu še vse v zraku. Nova vlada, ki jo vodi Marjan Šarec v dobrem mesecu dni, namreč ni oblikovala pogajalske skupine, niti ni sprejela pogajalskih izhodišč.

"Gre za nesprejemljivo zavlačevanje z začetkom pogajanj, ki kaže na to, da vladni predstavniki z zatrjevanjem, da je razrešitev stavkovnih zahtev prioriteta te vlade, niso mislili resno," ugotavljajo v koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, kjer so se danes odločili, da 4. decembra s protestnim shodom začnejo splošno stavko, če vlada z njimi do takrat ne bo podpisala sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev.

Po prvotnih napovedih naj bi se vladna pogajalska skupina s sindikati srečala že včeraj, vendar vlada na četrtkovi seji ni sprejela izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Razpravo naj bi sicer začeli, a so jo prekinili, ker so potrebna dodatna usklajevanja. Predvidoma pa jo bodo nadaljevali na seji ta teden. Minister za javno upravo Rudi Medved je v pisni izjavi pozneje pojasnil, da "dinamika pogajanj s sindikati javnega sektorja ne bo v ničemer ogrožena".

V konfederaciji pričakujejo, da bodo pogajanja nadaljevali s točke na kateri so bila zaradi odstopa vlade Mira Cerarja spomladi prekinjena. Vladna ponudba je bila takrat vredna 306 milijonov evrov, medtem ko naj bi bile po vladni oceni skupne sindikalne zahteve približno 750 milijonov evrov.

Stavko napovedali tudi šolniki, trajala naj bi tri dni

Za 4. 5. in 6. december so stavko napovedali tudi šolniki, ki so stavkali 14. februarja in 14. marca, za 17. marca napovedano stavko pa so zaradi odstopa takratnega predsednika vlade Mira Cerarja prestavili za nedoločen čas.

Branimir Štrukelj Sviz Slovenija Šolniki za 4., 5. in 6. decembra napovedali stavko

Stavko so 1. oktobra odmrznili tudi policisti. Radar Poziv Slovenija Opozorilo pred strašnimi posledicami policijske stavke

Zahtevo sindikatov zdravstvene nege pa je danes izpolnil minister za zdravje Samo Fakin, ki se je sestal s predstavniki vseh sindikatov iz področja zdravstva, tudi s Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer so napovedovali možnost obnovitve stavke, če do srečanja z ministrom ne bi prišlo v kratkem.

"Vlada intenzivno pripravlja pogajalska izhodišča v želji, da se pogajanja čim prej začnejo. Napoved splošne stavke vlada razume kot legitimno sindikalno aktivnost, vendar pa si obenem vlada zelo prizadeva, da bi odprta vprašanja vladna in sindikalna stran reševali v dialogu in ob iskanju kompromisa, vsekakor pa za pogajalsko mizo, na kar se sama intenzivno pripravlja. Sprejem pogajalskih izhodišč nekaj dni kasneje pomeni zgolj to, da bodo izhodišča še bolj strokovno pripravljena, pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo lahko potekala še hitreje in z ustrezno dinamiko." - Vladna pogajalska skupina

Fides za skupno mizo le izjemoma

Vabilo na srečanje z ministrom Fakinom so prejeli tudi v zdravniškem sindikatu Fides. Kot je pred dnevi za STA dejal njegov predsednik Konrad Kuštrin, ni nobenega problema, če so prvič vsi sindikati s področja zdravstva za skupno mizo. Pri nadaljevanju pogovorov oz. pogajanj pa po njegovih besedah ne bodo pristali na tako prakso.

Komentarjev 5
  • Albatroz 16:26 16.oktober 2018.

    Glede na učinkovitost njihovega dela so tako preveč plačani

  • mirror 14:40 16.oktober 2018.

    "Na stavko v začetku seprembra se pripravljajo"..... Ali lektorja nimate pri vaši hiši?

  • miki1234 14:11 16.oktober 2018.

    Odpustiti polovico pa bo dovolj za dvig plač... sploh tiste lenuhe, ki imajo čas stavkati.