Slovenija
3146 ogledov

Šolniki za 4., 5. in 6. decembra napovedali stavko

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
V SVIZ-u so danes odločili, kdaj in pod kakšnimi pogoji se bo stavka nadaljevala.

Dan pred svetovnim dnevom učiteljev se je na izredni seji sestal glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je imel na dnevnem redu zgolj eno točko, in sicer razpravo in odločanje glede nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

Sklenili so, da se nadaljevanje stavke (po dveh stavkovnih dneh februarja in marca letos) izvede 4., 5. in 6. decembra 2018, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev izobraževalcev ne bo dosežen.

Šolniki so že stavkali 14. februarja in 14. marca, za 17. marca napovedano stavko pa so zaradi odstopa takratnega predsednika vlade Mira Cerarja prestavili za nedoločen čas.

Vlada imenovala pogajalsko skupino

Vlada je pretekli teden imenovala svojo pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja in napovedala, da bo pripravila izhodišča ter da bi se resna pogajanja s sindikati lahko pričela že v roku dveh tednov.

V Svizu pričakujejo, da bo vlada pripravljena nadaljevati pogajanja na točki, na kateri so bila letos spomladi prekinjena, in izpolniti stavkovne zahteve sindikata, sicer se obeta nadaljevanje stavke. 

Poudarjajo, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave. Poleg tega povprečne plače na delovnih mestih, ki zahtevajo isto stopnjo izobrazbe, niso primerljive. 

Za primerljiva mesta učiteljem 500 evrov manj

Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so po besedah Štruklja v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi. 

Primerjava plač na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ
"Povprečna bruto plača učitelja z univerzitetno izobrazbo in opravljenim strokovnim izpitom, ki dela v osnovnem in srednjem šolstvu, je v letu 2017 znašala 2009 evrov, povprečna bruto plača uradnika z enako izobrazbo pa 2487 evrov, kar je za skoraj 480 evrov več od učiteljske," je za STA pred dnevom učiteljev navedel prvi sindikalist Branimir Štrukelj.

Poleg tega zaposleni v vzgoji in izobraževanju (skupina D na grafu) na svoji karierni poti ne morejo napredovati tako kot v državni upravi ali zdravstvu.

Predstavitev razmerij med plačami v javnem sektorju na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ

Učiteljev vsako leto več

Po podatkih statističnega urada je sicer učiteljev vsako leto več. Od leta 2010 do leta 2017 se je njihovo število povečalo za deset odstotkov. V šolskem letu 2017/18 je bilo tako v Sloveniji 11.230 vzgojiteljev, 17.928 osnovnošolskih, 6131 srednješolskih ter 2619 visokošolskih učiteljev.

V šolskem letu 2017/18  je vsak od 11.230 vzgojiteljev in njihovih pomočnikov v vrtcih skrbel povprečno za osem predšolskih otrok, vsak od 17.928 osnovnošolskih učiteljev je poučeval povprečno deset učencev, v srednjih šolah, kjer je poučevalo 6.131 srednješolskih učiteljev, pa je en učitelj poučeval povprečno dvanajst učencev. 

Povprečna mesečna bruto plača moških, zaposlenih v dejavnosti vzgoja in izobraževanje, je v letu 2017 znašala 2.454 evrov, kar je bilo 39 odstotkov več od skupne povprečne mesečne bruto plače vseh zaposlenih moških. Povprečna mesečna bruto plača žensk, zaposlenih v omenjeni dejavnosti, je bila od plače njihovih sodelavcev moških v povprečju nižja skoraj za 500 evrov - znašala je 1.957 evrov, hkrati je bila za 18 odstotkov višja od povprečne bruto plače vseh zaposlenih žensk.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • milan63 14:35 06.oktober 2018.

    glede kaj se je zgodilo v piranu pri takilih plačah šoln ikov glede stavke je ne potpiram naši sindikati so zanič raje se vprašajte koliko plače imajo gle de tega ima štrukelj cirka 5000 evrov plače in se kar buni ...prikaži večuni to je sramota se spominjam ko sem zgubiv službo so dejali da bodo pomagali od tega nibilo nič živa sramota

  • Avatar Mariwalla
    Mariwalla 01:33 05.oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > Sexydrom.com

  • pikijakob 22:32 04.oktober 2018.

    Naj strajkajo 27 in 28 decembra.