Slovenija
5574 ogledov

Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

Stavka učiteljev
1/18
Saša Despot
Na Kongresnem trgu se je zbralo okrog 20 tisoč stavkajočih učiteljev in vzgojiteljev.

Množica, opremljena s transparenti in v modrih barvah sindikata šolnikov, ki organizira današnjo stavko, je pozdravila govornico in govornika, predsednika glavnega odbora Jelko Velički in in glavnega tajnika sinddikata Branimira Štruklja.

"95 odstotkov šol danes zaprtih, v šolah in vrtcih je manj kot 4000 otrok," pa je povedal Štrukelj. "Predsedniku vlade pomagamo kot dobri izobraževalci, s podvprašanji - ali je naše delo manj stresno? Manj pomembno? Manj težko? Zahtevamo, da smo plalčani tako kot veleva zakon!"

S stavko zahtevajo višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. "Zakaj je vzgojno in izobraževalno delo za 500 evrov manj vredno kot delo drugih z enako izobrazbo v drugih delih javnega sektorja?," se je vprašal Štrukelj. "Če imamo enoten plačni sistem, kako je mogoče, da se povprečna plača v vzgoji in izobraževanju v zadnjih štirih letih giblje dvakrat ali celo trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja."

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Večina jih stavka, a nekateri učitelji in tehnično osebje delajo

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot so napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), bodo stavko v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili. "Če ne bomo upoštevani," je dejal Štrukelj, "bo nadaljevanje stavke 14. marca 2018 in se bo stopnjevala do konca šolskega leta!"

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob današnji stavki povedala, da je bilo področje vzgoje in izobraževanaj v preteklosti podfinancirano, zato so različni ukrepi zagotvoo nujni in upravičeni. "Zahteve sindikatov jemljemo resno, zato potekajo intenzivna pogajanja," je dejala. "Poklic učitelja je treba opolnomočiti. V pogajanjih si zato prizadevamo za ustrezno in primerljivo ovrednotenje statusa učitelja."

“Zavzemamo se, da bo delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ustrezno in primerljivo vrednoteno.”

Maja Makovec Brenčič, pristojna ministrica

"Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem"

Po besedah sindikata se shoda udeležuje okoli 20.000 ljudi, ki so se v Ljubljano iz vse Slovenije pripeljali z več kot 285 avtobusi. Poleg zaposlenih v vrtcih, osnovnih, srednjih, glasbenih šolah, dijaških domovih in drugih zavodih, kjer danes poteka stavka, stavkajo tudi nekateri zaposleni na univerzah, kjer sicer stavka ni bila izglasovana. Po besedah Veličkijeve se stavki pridružuje več kot 40.000 ljudi.

Veliko protestnikov nosi modre Svizove brezrokavnike in sindikalne zastave. S seboj so prinesli tudi transparente, prek katerih vlado sprašujejo, zakaj je izobraževalno delo vredno manj, in za primerljivo delo zahtevajo enako plačilo. "Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem," so napisali na enega od njih in še: "Dovolj nam je dela na etični pogon."

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Vprašajmo vse zaposlene v gospodarstvu, kaj so pripravljeni narediti za 1,75 evra neto na mesec Toliko sem sam v decembru prejel za razredništvo."

Rok Lipnik, učitelj matematike, Gimnazija Celje - Center

Na očitke, da so njihove zahteve finančno pretežke, na transparentih odgovarjajo, da so "pretežki" kvečjemu proračuni političnih strank in plače politikov. Ob tem zahtevajo "pravično delitev vsega, kar skupaj ustvarimo".

"Učitelj začetnik po 18 letih izobraževanja prejme le 920 evrov plače."

Jože Brezavšček, predsednik sindikalne konference srednjih, višjih šol in dijaških domov

Vladajočim sporočajo da so jih oni "izobrazili za stol, na katerem sedite danes", šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič z oceno 1 pošiljajo nazaj v šolo, za ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa ugotavljajo, da se je "skril v Dubaj, ker noče vrniti vzetega nazaj".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • mymind 09:52 15.februar 2018.

    Štrukelj naj se kakšnega dela prime in za začetek naj gre v gospodarstvo, da bo videl kako je končno nekaj zaslužiti za delo in ne gobcanje. Sramota. Učitelji naj pa najprej med seboj pometejo, pa bo denarja za vse dovolj. ...prikaži večj. Nekateri niso vredni niti tega denarja, ki ga zdaj dobijo. Res pa je, da nekateri pustijo srce v šoli.. te se naj pa plača.

  • ode 07:57 15.februar 2018.

    Ni se kaj pogajati.

  • joze3875 20:32 14.februar 2018.

    V nobeni državi na svetu ni takega brezkulturnega in tako slabega odnosa do učiteljev kot V Sloveniji, čeprav uspehe šolstva v Sloveniji sami sebi dokaz... nagrade na mednarodnih tekmovanjih in primerjalne študije kažejo, da Slovenska izobrazba je po kvaliteti nadpovprečno ...prikaži več dobra... Na prvem mestu Koreja... samo v Koreji učenci se učijo od 8.00 do 22.00... Celo Putin je rekel, da prihodnost vsake države je v učiteljih in tudi zdravnikih, da so to naj bi bili najbolj spoštovani poklici...