Slovenija
1165 ogledov

Policisti: Dovolj nam je!

stavka policistov
1/11
Anže Petkovšek Stavka sindikata policije po Ljubljanskih ulicah.
Policisti so ob 7. uri začeli stavko, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev.

Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

A po tistem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten. Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, so poudarili v sindikatih.

Opravljali bodo tisto, kar po zakonu morajo

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Ob današnjem začetku stavke ob 10.30 pripravljajo shod pred poslopjem vlade, ki se ga bodo udeležili sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti. Ob 12. uri pa bodo o stavki spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek se obeta dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Papaja Popi 08:59 13.februar 2018.

    Tudi mi vas imamo dovolj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ko hočejo štrajkati doktorji , učitelji in ostali veliki, vedno navajajo osnovno plačo, ki naj bi bila majhna. Ko pa bi hoteli štrajkati delavci v tovarnah pa vedno navajajo celo plačo z dodatki, kar ...prikaži večr je ogromna razlika. Štrajkajo tisti, ki imajo polno rit in bi radi še več, oziroma imali še bolj polno rit. Tisti, ki pa imajo premalo, si štrajkati ne upajo, ker se bojijo, da bi še tisto malo izgubili. Več imajo, več hočejo. Grabežljivci.

  • miki1234 12:56 12.februar 2018.

    zadnje čase štrajkajo samo tisti zdolgočasenci, ki imajo še predobre plače...

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 11:45 12.februar 2018.

    Dragi policisti po kaksni logiki je vase delo vec vredno od gasilskega???? Izsiljujete ker lahko sramota drzave ste!!!!!!

Sorodne novice