Slovenija
3045 ogledov

Štrukelj poudarja, da v sredo niso dolžni zagotoviti varstva

Prazna šola
V sredo je napovedana stavka v šolah in vrtcih. Kaj bo z učenci?

Šolniki so za 14. februar napovedali stavko. Hkrati z napovedjo so poudarili, da bodo šole in vrtci ta dan zaprti. Pred dvema dnevoma je pristojno ministrstvo šolam poslalo okrožnico, v katerim jih je obvestilo, da šole in vrtci ne smejo biti zaprti. 

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ravnanja nekaterih ravnateljev, ki so začeli govoriti, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo, ocenjuje kot skrajno tvegano dejanje. Kdo bo poskrbel za otroke, če jih bo prišlo večje število, zaposleni pa so v stavki, sprašuje Štrukelj in poudarja, da bo odgovornost izključno na delodajalcih.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti. Za področje vzgoje in izobraževanja pa zakon, ki bi stavko omejeval, ne obstaja. Če ravnatelj poziva, naj otroci pridejo v vrtec ali šolo, gre tako po Štrukljevih besedah za kršitev ustavne pravice in oviranje stavke.

Starši naj na šoli preverijo, ali bodo imeli organizirano varstvo za nujne primere ali ne. Informacije o tem, ali bo šola v sredo odprta ali ne, lahko preverite tudi na spletnih straneh posameznih šol. 

Šola | Avtor: Profiemdia Profiemdia

Možna izjema za vrtce in prvo triado OŠ

Stavkajoči niso dolžni zagotoviti varstva in, če bi se striktno držali zakonodaje, bi bila popolna ustavitev dela v vrtcih in šolah povsem zakonita. A ker se zavedajo občutljivosti položaja, zlati ko gre za najmlajše, in ker otroci in starši niso tisti, proti katerim je stavka usmerjena, so se sami odločili, da jo nekoliko omilijo.

Zato bodo v vrtcih ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, ki nimajo druge možnosti za varstvo otrok, tem otrokom zagotovili ustrezno varstvo. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja. Se pa v vrtcih na dan stavke ne bo izvajal kurikularni program in v šolah ne pouk. Da bodo šole zaprte, je bilo tako mišljeno v smislu, da ne bo izvajanja osnovne dejavnosti, je pojasnil Štrukelj.

"Mi žrtve napačne, zgrešene politike vlade v prejšnjih mesecih in letih ne bomo in nočemo biti. Ne bodo se te prejšnje napake poravnavale na naših hrbtih," je dejal Branimir Štrukelj

Težava z deset do dvajset zavodi

Pri tem je spomnil, da so stavko izglasovali v 95 odstotkih zavodov - vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, glasbenih šol -, kjer imajo svoje člane. V večjem delu šol in vrtcev pri dogovarjanju z ravnatelji po njegovih besedah nimajo težav. Pri desetih do dvajsetih zavodih pa prihaja do poskusov oviranja pravice do stavke s tem, da se napoveduje, da se bo otroke na nek način povabilo v šolo, ali da se pritiska na zaposlene, naj ne stavkajo, oziroma se jim preprečuje odhod v Ljubljano na protestni shod.

Štrukelj je napovedal, da bodo kršitelje ustavne pravice do stavke dosledno prijavljali policiji. Pričakuje pa tudi, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umaknilo svojo okrožnico, za katero po njegovih besedah ni imelo zakonske podlage. V vzgoji in izobraževanju "ni nobene omejitve stavke in nobenega zagotavljanja minimuma procesa dela, kar je bil termin, ki ga je ministrstvo uporabilo v okrožnici", je dejal in dodal, da bi okrožnica po končani stavki lahko postala tudi predmet sodnega spora.

Šola Nadomeščanje Slovenija Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

Na ministrstvu verjamejo, da bo varstvo zagotovljeno

Na ministrstvu za izobraževanje pritrjujejo šolskemu sindikatu Sviz, da minimum delovnega procesa v vzgoji in izobraževanju v času stavke ni pravno formalno opredeljen. Kljub temu iskreno verjamejo, da bodo šole in vrtci za otroke, ki bodo na dan stavke prišli v šole in vrtce, zagotovili varstvo in osnovno oskrbo ter vse pogoje varnega bivanja.

V sredo se bo začela splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki bo potekala v večini vrtcev in šol. Po Štrukljevih napovedih bo stavkalo okoli 37.000 zaposlenih. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • brencl47 09:20 10.februar 2018.

    Še manj pa so ga dolžni zagotoviti starši, ki morajo vse to vzdrževati. Tudi nadomestna sobota pouka za učence ni zakonita, saj ni dogovorjena in usklajena v zavodih s starši, niti ni posledica "višje sile", kar stavka vsekakjor ni.

  • matermila 16:28 09.februar 2018.

    Pa še en podatek o plači tega zajedavca,iz leta 14.Bruto plača 4 jurje,zraven še enga tisočaka dobi za sejnine.Torej je že v letu 2014,zaslužil več kot predsednik države,pa še bo malo štrajkal,za 10-15%.

  • matermila 16:23 09.februar 2018.

    Štruklju očitno ni jasno,da mi vsi plačujemo za to,da so otroci tam kjer jim je mesto,torej v vrtcu ali šoli.Če pa misli,da so oni sami sebi namen,naj si pa tudi plače sami izplačajo.