Slovenija
25717 ogledov

Šole in vrtci bodo 14. zaprti. A morda tudi naslednji dan!

Prazna šola
Šolniki napovedujejo daljšo stavko.

Po včerajšnjih pogajanjih z vlado pri Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki ga vodi Branimir Štrukelj, ne vidijo veliko možnosti, da do napovedane stavke 14. februarja ne bi prišlo. Še več, napovedujejo, da se bo stavka šolnikov tega dne šele začela. 

"Stavka se bo začela 14. feburarja zjutraj in se prekinila zvečer. Kdaj se bo nadaljevala, nismo dorekli, lahko tudi naslednji dan," je na tiskovni konferenci pojasnil Štrukelj in poudaril, da vlada zavrača praktično vse njihove ključne zahteve.

Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev Šola Nadomeščanje Slovenija Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

"Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje, mi zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju," poudarja Štrukelj. "Zato so naše zahteve v teh pogajanjih specifične, želimo odpraviti razliko, ki je nastala v osmih letih."

Poudaril je, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave. Poleg tega povprečne plače na delovnih mestih, ki zahtevajo isto stopnjo izobrazbe, niso primerljive. 

Primerjava plač na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ

Predstavitev razmerij med plačami v javnem sektorju na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ
"Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi," je povedal Štrukelj. Poleg tega zaposleni v vzgoji in izobraževanju (skupina D na grafu) na svoji karierni poti ne morejo napredovati tako kot v državni upravi ali zdravstvu. 

Prazna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

"Začetnikov je 21 odstotkov, mentorjev 28, svetovalcev 39, svetnikov, ki morajo med drugim pisati učbenike, pa le 10 odstotkov," je izpostavil Štrukelj in poudaril, da v državni upravi ta naziv dosega več kot polovica državnih uradnikov. "Izobraževanje zaostaja po tem, kam se lahko pride v svoji karieri z enako stopnjo izobrazbe."

Učilnica Stavka bo! Slovenija Če imate otroke v vrtcu ali šoli, morate prebrati tole ...

Po Svizovi oceni je razlika, ki je nastala v zadnjih osmih letih ter jo želijo nadoknaditi in priti na raven pred krizo, deset do dvanajst indeksnih točk. Pri tem en plačni razred pomeni približno štiri odstotke. 

Predstavitev kariernega napredovanja po skupinah na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ
Moti ga tudi, da vlada pritrjuje njihovim podatkom, a v zvezi z njimi ne stori nič, ter dejstvo, da se morajo pogajati z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem in ne resorno ministrico Majo Makovec Brenčič. "S kolegi policisti se je pogajala ministrica za notranje zadeve, z zdravniki ministrica za zdravje," pravi Štrukelj in dodaja, da ministrico, ki njihovim ugotovitvam pritrjuje, vlada Mira Cerarja povsem ignorira. "Če ona kaj reče, se v pisarni predsednika vlade ne premakne niti trepalnica, kaj šele, da bi se kakšna obrv dvignila."

Vrtec Javni sektor Slovenija Stavka vrtcev na dva različna datuma

Glede visokega šolstva zahtevajo enako vrednotenje najnižje postavljenega zdravnika s specializacijo z najnižje postavljenim visokošolskim učiteljem, t. j. docentom, ki ima doktorat znanosti. "Vlada se noče pogovarjati o vsebinskih premikih, ki jih predstavlja novo delovno mesto višjega zdravnika, po kateri napreduje za pet plačnih razredov," poudarjajo pri Svizu. "Prav tako ne o posebni oteževalni okoliščini, da morajo visokošolski učitelji vsakih pet let potrjevati svoj položaj in habilitacijo, kar pomeni dodatno zahtevnost."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • joeter 11:51 10.februar 2018.

    Imam idejo. Učitelji so nepotreben strošek. V tem svetu ne potrebujemo delovne sile, ki nekaj zna. Pomembno je da dela, nič ne sprašuje, ... , predvsem pa je pomembo da dela za minimum. Tistih nekaj, ki jih potrebujemo z znanjem ...prikaži več pa naj financirajo starši (najem privatnih učiteljev), ki so jih sposobni financirat. Saj vemo da ena družina lahko lepo živi na račun petih zaposlenih z minimalno plačo.

  • Zoran Župevec 12:38 07.februar 2018.

    Rešitev je enostavna, plače v državni upravi naj znižajo na raven primerljivosti. Prihranek pa naj gre za zaposlitev dodatnega, kvalitetnega kadra v šolstvu. Mnogo bi lahko prihranili tudi z nadzorom opravljenega dela najvišje plačanih "učiteljev" (beri profesorjev na faksih).

  • Rado Stajnko 15:56 05.februar 2018.

    Za vzgojiteljice in pomočnice v vrtcih nič ne rečem, da se jim dvigne plača, saj delajo, predvsem namestnice za minimalno plačo, za max odgovornost z najmlajšimi, za katere se ve, da so popolnoma nepredvidljivi, medtem ko za učitelje nisem najbolj ...prikaži več prepričan, če si vsi zaslužijo povišanje.