Slovenija
7324 ogledov

14. februarja stavka učiteljev

Učilnica
Štrukelj: Gre za največjo stavko v javnem sektorju v zgodovini samostojne Slovenije.

Osnovne in srednje šole bodo 14. februarja zaprte, o tem, na kakšen način bodo stavkali v vrtcih, dijaških domovih in glasbenih šolah, se bodo v sindikatu SVIZ še dogovorili.

Stavka se bo 14. februarja začela z velikim shodom v Ljubljani. "Pričakujemo eno največjih demonstracij javnega nezadovoljstva pri nas. Na šolah bodo ostale stavkovne straže. Ni izključeno, da se stavka ne bo razširila še na ostale dele javnega sektorja," sporočajo iz sindikata učiteljev SVIZ.

SVIZ: Na potezi je vlada

S tem stavka ne bo končana pač pa se bo prilagajala dogodkom za pogajalsko mizo. Torej se bo stavka lahko tudi obnovila, prav tako ni izključeno, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja, pojasnjuje glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. "Če bo vlada pristala na naše zahteve, bomo stavko z veseljem odpovedali. V kolikor dogovora z vlado ne bo, bomo stavko izvedli z vso intenzivnostjo."

Regres 1200 evrov bruto

V sindikatu zahtevajo zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela, regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači ter spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru določil kolektivnih pogodb in dogovorov.

Učilnica Slovenija Šole in vrtci bodo na valentinovo verjetno zaprti

Učitelji pristojne pozivajo k takojšnjemu začetku pogajanj o zvišanju plač izobraževalcev in izobraževalk ter ponovni vzpostavitvi porušenih razmerij v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in državni upravi.
"Država je pričakovala, da bo na plečih izobrazžvanja reševala javne finance. Uspehi naših učencev in dijakov so nad povprečjem razvitih drzav. Ali ni ključnega pomena za gospodarsko rast ustrezno in kakovostno izobraževanje," sprašuje Štrukelj. 

Koprivnilkar: Stavkovne zahteve presegajo pol milijarde evrov

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da trebutne stavkovne zahteve presegajo pol milijarde evrov. "Gre za radikalen poseg, ki pomeni korenito prerazporeditev sredstev v družbi, za katero z namenom celovitega odziva na številne zahteve različnih sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz," pravi Koprivnikar. Stavko so napovedali tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, nanjo pa se pripravljajo še v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

 

 

 

Komentarjev 22
  • Žarko Vojinović 19:24 12.februar 2018.

    V vsakem primeru podpiram stavko, saj je to očitno edini način, da se kaj doseže. Mnogi starši vidimo, kako imajo počitnice 2 meseca. Temu ni tako, v šoli so tudi med počitnicami, pripravljajo se za naslednje šolsko leto. Ko pa ...prikaži več naši otroci pišejo teste, želimo, da so čimprej popravljeni, da čimprej zvemo, ali bo treba p isati še enkrat. A pred testom so jih naši otroci prosili, da test nekoliko prestavijo. Tedaj pride do časovne stiske in nemalokrat se teste popravlja tudiv čez vikend, doma,...

  • nina 12:11 10.februar 2018.

    Preveč je tistih,ki nič ne delajo,polno raznih agencij,ki so samisebi namen brez učinka.Take otoke ko jih imamo danes je pa težko z njimi delat.So otroci razvajenih otrok,ki hočejo glavno besedo,naj jih pa sami poučujejo,če so toliko sposobni.Jaz stavko podpiram pa nisem pedagog.

  • Avatar Iva Valant
    Iva Valant 17:25 15.december 2017.

    Predlagam, da zaposlen i v izobraževanju štrajkako 14.07.2018. Saj se ves čas sklicujejo na delo in priprave izven delovnega časa.