Slovenija
14410 ogledov

Šole in vrtci bodo na valentinovo verjetno zaprti

Učilnica
1/2
Šolniki napovedujejo stavko.

V 767 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja bodo se bodo med 6. in 13. decembrom opredeljevali za splošno stavko. 

"Opredeljevanje za ali proti stavki je dolžnost članic in članov SVIZ, nečlani sindikata pa bodo povabljeni, da se do stavke opredelijo," so sporočili s Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. "Stavka, napovedana za 14. februar prihodnje leto, bo izglasovana, če se bo zanjo opredelila več kot polovica zavodov, na katerih bo potekalo glasovanje."

Učiteljica Šolstvo Slovenija Ravnatelji in učitelji skupaj za višje plače, stavke ne izključujejo Razred Slovenija Ravnatelji so se uprli ministrici in napovedali protest Novoletno darilo Vladno darilo Slovenija Višje plače za direktorje, ravnatelje in tajnike

Posamezni zavod bo sodeloval v stavki, če bo zanjo glasovalo več kot polovica vseh zaposlenih na zavodu.

Stavka bo potekala od 6. do 22. ure, kako natančno, se bodo v sindikatu še dogovorili, a načeloma velja, da bodo šole in vrtci tisti dan zaprti.

Osnovna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Več sredstev za izobraževanje

V SVIZ-u pojasnjujejo, da izrekanje o stavki sledi odločitvam z razširjene seje glavnega odbora sindikata ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, ko je več kot tisoč tam prisotnih izobraževalk in izobraževalcev jasno izrazilo zahtevo, naslovljeno na vlado, naj slednja takoj zviša proračunska sredstva za izobraževanje. 

"Hkrati so zbrani pozvali pristojne tudi k takojšnjemu začetku pogajanj o zvišanju plač izobraževalcev in izobraževalk ter ponovni vzpostavitvi porušenih razmerij v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in državni upravi," so sporočili iz SVIZ-a. "Na tem temelju je SVIZ 16. oktobra letos na pristojno ministrstvo naslovil zahteve za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja in raziskovalno dejavnost."

Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah" Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

Zvišanje plač

Omenjene zahteve vključujejo zahtevo za zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela, regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 evrov za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači ter spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru določil kolektivnih pogodb in dogovorov.

Šola Zaskrbljujoč trend Slovenija Velika je razlika med fanti in dekleti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • xbolhax 11:07 06.december 2017.

    Kdo bo plačal škodo ki bo nastala ker starši otrok ne bodo mogli it v službo - dovolj imajo. Naj jim SVIZ od svojega dobička da plačo.

  • Janez_53 09:33 06.december 2017.

    Te ljube šolnike bi enostavno morali pustiti, naj stavkajo. Ampak v poletnih počitnicah bi jih pa nagnali delat: pleskanje šolskih prostorov, popravljanje inventarja, čiščenje okolice šole itd. itd. Državljanom je njihovega večnega pohlepa dovolj!!! Saj celo leto razmišljajo le o ...prikaži več svojih plačah! Naj gospe in gospodje gredo v gospodarstvo, kjer bodo dobili za več dela še nekoliko nižjo plačo kot jo imajo sedaj!

  • amanita 21:36 05.december 2017.

    Ravnateljica vrtca je v 41. in 42. plačnem razredu. Kaj pa naj reče zdravnik specialist, ki je isto razporejen v 41. plačni razred ? Kje so tu še leta izobraževanja zdravnika specialista, ali pa ravnatelja vrtca, teža poklica, odgovornost, nočno ...prikaži veččno delo, dežurstva....... Vsi so premalo plačani, to je dejstvo, ampak razmerja med poklici pa so katastrofalna. Da ne omenjam tule še sodnikov, ki imajo v primerjavi z drugimi previsoke plače, odgovornosti pa nobene.