Slovenija
4134 ogledov

Ravnatelji so se uprli ministrici in napovedali protest

Razred
Anomalij imajo dovolj, poudarjajo.

Pretekli teden smo pisali, da namerava vlada zvišati plače direktorjev, ravnateljev in tajnikov, a je v zadnjem trenutku uredba letela z dnevnega reda seje vlade. 

V Združenju ravnateljev so nad odločitvijo vlade ogorčeni, saj so bili prepričani, da je uredba zgolj formalnost, saj je bila medresorsko usklajena. "Iz nam nepoznanih razlogov je prišlo do umika Uredbe z dnevnega reda," so zapisali in napovedali protestne ukrepe, ki jih bodo po potrebi stopnjevali. 

Evro Vladni ukrep Slovenija Veselje za ravnatelje in direktorje. Do petine višje plače!

Med drugim se tako ne bodo udeleževali posvetov, ki jih organizira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič. Prav tako člani združenja ne bodo sodelovali pri delu v nobeni od delovnih skupin MIZŠ ter ne bodo izpolnjevali anket ter sodelovali pri raziskavah, za katere jih bo pozvalo MIZŠ ter drugi zavodi s področja šolstva. 

Poudarjajo, da obljube o odpravi anomalij, ki so se nabrale v enajstih letih, kolikor je preteklo od uveljavitve uredbe, s katero so bile določene razporeditve ravnateljev v plačne razrede oz. je bila določena višina plač ravnateljev, trajajo že predolgo. 

Gregor Pečan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Od takrat so se mnogo skupinam direktorjev javnih zavodov, pa tudi drugim javnim uslužbencem plače dvignile, le naše pa ves čas ostajajo na prvotnem nivoju, oziroma, so se znižale," poudarja Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev. "Tako smo danes v situaciji, ko naše bruto plače za več kot 10 odstotkov nižje v nominalnem znesku, kot so bile pred enajstimi leti. Realno znižanje glede na dvig življenjskih stroškov pa je okoli 30-odstotno."

Učitelji imajo lahko višjo plačo

Dodaja, da imajo najnižje umeščeni ravnatelji vrtcev (41. in 42. plačni razred) in osnovnih šol (42. in 43. plačni razred) nižjo plačo kot učitelji z nazivom "svetnik". "Ravnatelj je lahko tudi 'svetnik', a se nam ta strokovni naziv ne upošteva, čeprav že več kot deset let opozarjamo na to krivično anomalijo," poudarja Pečan. "Nihče v državi noče slišati, da je ravnatelj odgovoren za delo vseh podrejenih, nekateri od njih pa so kljub temu uvrščeni na plačni lestvici višje."

Ravnatelje moti tudi, da je mnogo kategorij direktorjev javnih zavodov, pa tudi uradnikov v vseh ministrstvih, umeščenih v višje ali celo bistveno višje plačne razrede kot ravnatelji šol in vrtcev, a se obseg njihovega dela ne more primerjati z njimi. "Ravnatelji smo odgovorni za zdravje in tudi življenja v večini mladoletnih oseb, tudi s svojim premoženjem in kazensko, pa vendar ni bilo zaznati volje za ustrezno umestitev ravnateljev skladno z delom in odgovornostjo pri nobeni od političnih opcij, ki so se v zadnjih enajstih letih zamenjale na čelu države," poudarja Pečan. "Le vsi se brezsramno sklicujejo na našo odgovornost in trkajo na našo vest ter nas pozivajo k visoki moralni in etični drži."

Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah"

Obenem opozarjajo še na druge nepravilnosti, ki se, kot pravi Pečan, "vlečejo kot jara kača". Med njimi našteva nepriznavanje strokovnih nazivov, delovanje šolskih kuhinj, organizacijo šolskih prevozov, zdravstvenih pregledov ter drugih nalog, ki so se nakopičile na plečih šol, za katere šole niso bile ustanovljene. 

Po novi uredbi bi bili najnižje uvrščeni ravnatelji v 47. plačnem razredu, kar pomeni, da bi bili uvrščeni štiri plačne razrede nad najvišje uvrščenim učiteljem. Ravnateljem bi se tako po oceni časnika Finance plače v povprečju povečale za 16 odstotkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • fifi23 22:29 22.november 2017.

    Glede na place v gospodarstvu, ki hrani javni sektor, imajo ucitelji in ostali previsoke place, glede na delo, ki ga opravljajo. Sli ste videli, da bi imela uspesna drzava boljse place v javnem sektorju kot pa v zasebnem? To je ...prikaži več mozno samo v bivsih socialisticnih drzavah, zato pa smo tu, kjer smo. V javnem sektorju je potrebno za Najmanj 60% zmanjsati delovna mesta!

  • ljubodoma 19:11 21.november 2017.

    izmišljujejo si 100 nepotrebnih stvari, ki jih morajo plačati starši, ne pride pa jim N I K D A R prav, življenje pa gre naprej in mi NE z njim !

  • ljubodoma 19:10 21.november 2017.

    ućitelji imajo prevelke plaće, starši ućencev pa premale . . .