Slovenija
3132 ogledov

Veselje za ravnatelje in direktorje. Do petine višje plače!

Evro
Vlada namerava z uredbo zvišati plače direktorjev, ravnateljev in tajnikov, a je danes uredba letela z dnevnega reda seje vlade.

Vlada naj bi danes med drugim obravnavala predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju, a so točko v zadnjem trenutku umaknili z dnevnega reda današnje seje vlade. 

"Danes dopoldan so na rednem srečanju koalicije, ki praviloma poteka vedno pred sejo vlade, koalicijski partnerji ponovno spregovorili o uredbi. Gre za vsebino, ki je bila v luči postopne odprave varčevalnih ukrepov in odprave anomalij v plačnem sistemu že predmet številnih usklajevanj," so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar. "Na omenjenem srečanju koalicije je bilo odločeno, da bo vlada konkretne obveznosti s podpisi dogovorov in uredbe na področju plač lahko sprejela takrat, ko bo znan celoten finančni okvir in ne samo delne ureditve."

Pojasnjujejo, da še vedno niso zaključena pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu nad 26. plačnim razredom in postopni odpravi varčevalnih ukrepov za leto 2018. "V tej zvezi imajo sindikati dodatne zahteve tudi pri spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kar bi brez dvoma imelo finančne posledice," razlagajo pri ministrstvu. "K temu pa je treba dodati tudi zahteve različnih poklicnih skupin, ki po optimistični oceni presegajo 100 mio evr finančnega učinka, nekateri sindikalni predlogi pa predstavljajo celo več 100 milijonsko obremenitev javnih financ."

Odprava anomalij

V obrazložitvi med gradivi na spletni strani vlade navajajo, da se bodo s predlagano uredbo odpravile zaznane sistemske anomalije določanja plač direktorjev v javnem sektorju. Finančne posledice uredbe, ki zadeva vrednotenja delovnih mest in nazivov v javnem sektorju, so ocenjene na 8,8 milijona evrov. 

Dodajajo, da so direktorji v nov plačni sistem vstopili prvi že marca 2006, zaradi interventnih ukrepov od leta 2012 pa se njihove uvrstitve niso spreminjale, temveč so se določali le plačni razredi novoustanovljenih oseb javnega prava.

Vrtec Otona Župančiča 17 let dela, 800 evrov plače Slovenija Pomočnica vzgojiteljice: Po 17 letih delovne dobe manj kot 800 evrov plače Plača pomočnika vzgojitelja Slovenija Napredoval, plačo ima pa nižjo

Nove uvrstitve bi veljale od začetka leta 2018. "Težko bi točno povedali, katera izmed dejavnosti bo deležna največ sprememb in tudi največ finančnega učinka. Glede na število pa domnevamo, da bo to najverjetneje dejavnost vzgoje in izobraževanja, saj je tam največje število direktorjev (k čemer so šteti tudi ravnatelji)," so za STA navedli na ministrstvu.

Ne morejo napredovati in nimajo dodatkov

Na ministrstvu za javno upravo so v pojasnilu za agencijo spomnili, da je problematično zlasti to, da direktorji zaradi interventnih ukrepov v kriznih letih ne morejo napredovati, prav tako pa nimajo dodatkov, ki jih sicer imajo javni uslužbenci.  

Uredba med drugim določa plačne razrede, razpone plačnih razredov, kriterije ter metodologijo za uvrstitev delovnih mest ravnateljev, rektorjev, dekanov, direktorjev vladnih služb in organov v sestavi, generalnih direktorjev, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, glavnih inšpektorjev, generalnih sekretarjev oz. sekretarjev državnih organov, ki niso funkcionarji, načelnikov upravnih enot ter direktorjev oz. tajnikov občinskih uprav.

Ko je plača ravnatelja nižja od učiteljeve

Predsednik Sindikata direktorjev in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih organizacij Anton Obreht je za STA spomnil na primere iz trenutne ureditve, ko plače učiteljev presegajo plače ravnateljev, jo je recimo učitelj uvrščen v 43., ravnatelj pa v 42. plačni razred. 

Osnovna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Po novem naj bi bil najnižje uvrščeni ravnatelj v 47. plačnem razredu, kar se zdi Obrehtu ustrezno, čeprav so si želeli "varovalko", da bi ravnatelje uvrstili pet plačnih razredov nad najvišje uvrščenim učiteljem in ne štirje. 

Predšolski otroci Slovenija Pomočnice nočejo več delati za 600 evrov

Predlog uredbe ni predmet usklajevanj s sindikati javnega sektorja, vlada jih je z njo le seznanila, prav tako predstavnike občinskih združenj, ki bodo deloma nosili finančne posledice sprememb. 

Najvišje povišanje direktorju javnega sklada

Časnik Finance navaja, da se bo plača med enkratnimi ustanovami najbolj, za 16 odstotkov, zvišala direktorju Javnega sklada RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja Velislavu Žviplju, ki bo napredoval za štiri plačne razrede, in sicer iz 52. v 56. plačni razred, kar pomeni, da se bo njegova osnovna plača  brez dodatkov s 3.255 evrov zvišala na 3.808 evrov. 

Za 12 odstotkov se bo po izračunih Financ plača zvišala vodji kabineta predsednika vlade Mira Cerarja, Gregorju Krajcu, in direktorju JZ Slovenska akreditacija Boštjanu Godcu. 

protestni shod Slovenija Koprivnikar: "Anomalije moramo reševati enotno"

Finance še navajajo, da se bo za osem odstotkov zvišala plača šefom tožilstva in odvetništva, za štiri odstotke pa naj bi prejeli direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega sklada Irena Kuntarič Hribar, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem ter načelnik upravne enota Lovro Lončar.

Sicer si visokega, kar 20 odstotnega povišanja plač, po izračunih časnika lahko obetajo direktorji javnih zavodov s področja športa. V povprečju za 18 odstotkov se bodo zvišale plače tudi ravnateljem dijaških domov, vrtcev in direktorjev zavodov s področja turizma, za okoli 16 odstotkov pa generalnim sekretarjem oz. direktorjem pravosodnih organov, ravnateljem osnovnih in glasbenih šol, direktorjem kmetijsko gospodarskih zbornic, muzejev in galerij ter direktorjem javnih stanovanjskih skladov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zvezdan 21:19 16.november 2017.

    Kakšne bedarije pa vi pišete. Res ne vem zakaj sploh še berem novice. Moja je učiteljica in je 30 plačilni razred to pomeni 920€ neto, dodatkov pa itq ni. Za kar je bilo potrebno naredit magisterij. Trgovec v trgovini pa ...prikaži več zasluži 800€ in ima 3 letno šolo pa nimam nič proti 3 letni šoli ampak v trgovini skrbiš da sta v škatli en levi in en desni čevelj!! Kako vas ni sram. 46 plačilni razred??? Kje ste to našli??

  • jakec1575 12:31 16.november 2017.

    Imajo vsaj 1 mio € za te popravke nimajo pa 150 jurjev za popravke pri gasilcih, ki so v izrednih razmerah edina sila in se vsi ostali lahko skrijejo. Res poden od odlocanja. Moram reči. Pa nisem gasilec, da ne ...prikaži več bo pomote. Imam pa vgrajen obcutek za pravicnost in poznam par kriznih situacij, kjer so gasilci odigrali kljucno vlogo. Razumem, da ravnatelji in direktorji, če so dobri morajo biti nagrajeni, samo tole je pa...diskriminatorno.

  • alen04 12:18 16.november 2017.

    Svinjarija katere smo vajeni v naši državi. Razredu "J" so dvignili plačo za cela 2€, tem prascem pa vsakemu za 600€. Golazen ste, potem se pa sprašujejo le kako to, da je bila tako nizka udeležba na volitvah, ja koga ...prikaži več pa naj volim, če se samo iz enega stola presedate, pokvarjeni zajedavci!!!!!