Slovenija
381 ogledov

Napredoval, plačo ima pa nižjo

Plača pomočnika vzgojitelja Facebook
Pomočnik vzgojitelja je v devetih letih napredoval za en plačilni razred, kar pomeni 35 evrov bruto. A dejansko ima za 70 evrov manjšo plačo kot na začetku.

"Res bi želel, da javnost izve, koliko pomeni en plačni razred v primeru kot sem sam," je na Facebooku zapisal eden od pomočnikov vzgojiteljev, ki so ta teden protestirali zaradi nizkih plač. "V devetih letih sem napredoval za en plačni razred, kar pomeni 35 evrov bruto, pa je nekje drugje nekaj izginilo in nakazano dobim približno isto kot prej. So pa pet let nazaj vzeli skoraj 90 evrov, kar pomeni, da imam še vedno okoli 70 evrov manjšo plačo kot na začetku." 

PREBERITE ŠE

Protest pomočnic vzgojiteljic | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Iz plačilne liste je razvidno, da je marca prejel okoli slabih 700 evrov plače. V vrtec je vstopil leta 2008, ker je delo z otroci videl kot svoje poslanstvo. "Tega poklica ne moreš delati, če nisi dovolj empatičen, energičen, s smislom za zabavno motiviranje otrok, predvsem pa zmožnostjo prepoznavanja, kdaj otrok potrebuje nežen objem, po drugi strani pa kdaj potrebuje mejo v svojem ravnanju," je zapisal. "Biti moraš psiholog, glasbenik, igralec, likovnik, športnik pa tudi čistilka, bolničar in diplomat v enem."

Delal je tudi v gospodarstvu

V izogib kritikam poudarja, da je sam delal v gospodarstvu in pozna, kakšne so razmere tam. "Poklic pomočnika vzgojitelja je lep, a je psihično zelo naporen," poudarja. "Verjemite mi, da ni tako preprosto, kot se morda včasih zdi, ko nas srečate na sprehodih ali pa na igralih."

Zaveda se, da ima delo v vrtcu tudi svoje prednosti. "Sam sem delal prej terensko delo v gospodarstvu in vem, kako zebe pozimi in kako vroče je poleti," pravi. "Boriš se, da siv soboto prost, nimaš urnika in včasih porabiš tudi dve uri, da sploh prieš na delo. Vem tudi, kako je, ko ne veš, kdaj točno bo plača." A zaradi plače, za katero, kot pravi, dobi zgolj 700 štruc kruha, resno razmišlja, da bi odšel nazaj v gospodarstvo. 

Protest pomočnic vzgojiteljic | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Protest pomočnic in pomočnikov

Pomočnice  in pomočniki vzgojiteljic opozarjajo na situacijo, v kateri so se znašli zaradi anomalije v plačnem sistemu. Delovno mesto pomočnik vzgojitelja je namreč uvrščeno v V. Tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred, kjer najnižja osnovna plača znaša 630,87 evrov (892,12 evra bruto) z možnostjo napredovanja do največ 29. plačnega razreda, pri čemer so bila napredovanja v plačne razrede več let zamrznjena. 

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič njihovim argumentom pritrjuje in predlaga zvišanje plač za dva plačna razreda. Kdaj bi bil dvig lahko realiziran, ministrica ni mogla napovedati, saj je to odvisno tudi od občin, pod katere vrtci spadajo in proračunskih sredstev. Vprašanje povprečnin, ki jih država glede na število prebivalcev plačuje občinam, je bilo namreč ravno zaprto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 10:57 02.oktober 2016.

    kdo sploh rabi napredovanje, plača se DELO in še enkrat DELO in ker tega folk, ki je živel v utopičnem socializmu, ni nikoli dojel, je tako kot je ... dodatke za to, za ono, za tretje, zato, da si sploh ...prikaži več še živ, pa dodatek, da sploh prideš na šiht ... ja sej ni čudno, da je toliko lenuhov, ki živijo od dodatkov, ... šefi so tisti ki morajo poskrbeti za delo in delavce nagraditi po sistemu korenček in palčka, ampak ne, pri nas še sindikati svoje dodajo in smo tam ... rešitev je preprosta (pa ni tako preprosta), vsakemu dati minimalc za preživetje (vpršanje je koliko to znese), vse ostalo je pa nagrada za delo, ki je lahko tudi sezonsko, kar recimo pomeni, da učitelji, ki čez poletje ne delajo NIČ, dobijo minimalca, ko pa delajo, če delajo, pošteno plačo ... preber si tole, tovariš štrukelj

  • miki1234 10:52 01.oktober 2016.

    To je dosti, glede na to da se cel dan svaljka po kasarni. Naj gre v gospodarstvo, pa bo videla kaj pomeni resnično delati za 600€.

  • Žurnalček 06:10 01.oktober 2016.

    Ja in ?