Slovenija
137 ogledov

Pomočnice nočejo več delati za 600 evrov

Predšolski otroci Profimedias
Če so si vzgojiteljice in učiteljice s sprostitvijo napredovanj lahko popravile finančni položaj, to ne drži za pomočnice. Spodaj so razredi bolj stisnjeni, kar ob desetletni delovni dobi znese največ 600 evrov.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki ga vodi Branimir Štrukelj, je na pristojno ministrico naslovil pismo o "skrajno nezavidljivem plačnem položanju" pomočnic vzgojiteljic, z njihovimi zahtevami po takojšnjem začetku reševanja le tega. 

PREBERITE: 

Če se ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, ne bo odzvalo in se aktivno lotilo urejanja problematike, ne izključujejo niti protestnega shoda. 

Delovno mesto pomočnik vzgojitelja je uvrščeno v V. tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred z možnostjo napredovanja do največ 29. plačnega razreda. "Pomočnice so s tem skrajno in upravičeno nezadovoljne," poudarjajo na SVIZ-u. "Ob zahtevnem delovniku, številnih obveznostih in veliki odgovornosti pomočnice in pomočniki vzgojiteljic z desetletno delovno dobo namreč prejemajo zgolj približno 600 evrov plače."

Tako je že od leta 2008

Poudarjajo, da se opisani položaj vleče od vzpostavitve plačnega sistema leta 2008, sindikat pa na ta problem opozarja že več let. 

"Vrednotenje delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic je bilo sicer že leta 2009 ter kasneje še večkrat prepoznano kot anomalija v plačnem sistemu, a navkljub večkratnim zavezam Vlade po njeni odpravi vse do danes ni prišlo do nikakršnega izboljšanja položaja pomočnic," poudarjajo v SVIZ-u.

Dodajajo, da so bile v čustveno  razgreti razpravi pomočnic in pomočnikov pretekli teden na sedežu sindikata izrečene številne ostre kritike, naslovljene na šolsko ministrstvo, še zlasti očitek o pasivnosti in neizvajanju kakršnih koli aktivnosti, ki bi pripomogle k izboljšanju položaja zaposlenih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • janez-ne-jansa 08:35 16.junij 2016.

    Zaradi takih kot si ti smo kje smo. Namesto, da bi privoščil ljudem normalno plačo, je treba takoj, ja oni pa majo še manj. Kaj pa če bi rekel res je imajo nizke plače imajo pa jih tudi delavci v ...prikaži več tovarnah za katere je tudi treba uredit namesto da ja kaj bi vzgojiteljice rade oni majo še manj je treba še vzgojiteljicam vzet, kak mi gre folk s svojo omejenostjo vedno bolj na k.....

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:20 15.junij 2016.

    Žalostno! Policajem pa za nič delat 1600€! Upam, da ta smrdljiva država čimprej propade!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:20 15.junij 2016.

    Žalostno! Policajem pa za nič delat 1600€! Upam, da ta smrdljiva država čimprej propade!