Slovenija
2294 ogledov

Ravnatelji in učitelji skupaj za višje plače, stavke ne izključujejo

Učiteljica
Ministrico pozivajo, naj se postavi zanje ali pa naj odstopi.

Pretekli teden smo pisali, da namerava vlada zvišati plače direktorjev, ravnateljev in tajnikov, a je v zadnjem trenutku uredba letela z dnevnega reda seje vlade. Včeraj so prostest zaradi tega napovedali ravnatelji, danes pa so jih podprli še učitelji.

"S to skupno izjavo želimo opozoriti, da se položaj vzgoje in izobraževanja zaradi dolgoletnega zmanjševanja javnih sredstev za omenjeni področji slabša, kar ogroža že doseženo raven kakovosti," so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki ga vodi Branimir Štrukelj.

Evro Vladni ukrep Slovenija Veselje za ravnatelje in direktorje. Do petine višje plače!
Razred Slovenija Ravnatelji so se uprli ministrici in napovedali protest

Sistematično je treba povišali sredstva

Zapisali so, da se ravnateljice in ravnatelji, učiteljice ter učitelji zavedajo odgovornosti za prihodnost naše države, ki v veliki meri temelji na kakovostni izobrazbi in dobri usposobljenosti čim večjega števila državljank in državljanov. "Prav zato je naša dolžnost opozoriti aktualno vlado in druge odločevalce, da nadaljevanje večletnega trenda padanja deleža sredstev za izobraževanje v bruto domačem proizvodu in deleža proračunskih sredstev za to področje neizbežno vodi v poslabšanje kakovosti, ki je bila ob naporu vseh zaposlenih, v prvi vrsti pa učiteljev in ravnateljev, doslej dosežena," poudarjajo v skupni izjavi. "Če se želimo temu še izogniti, je treba takoj zagotoviti sistematično nekajletno zviševanje sredstev za izobraževanje, ki morajo po stopnji rasti in strateških odločitvah postati trajna prednostna naloga vsakokratne oblasti."

šolam | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da se je z vsakoletnim krčenjem javnih sredstev, ki se vleče že skoraj desetletje, posledično zmanjševal družbeni pomen izobraževanja in najbolj očiten izraz tega negativnega procesa je razvrednotenje dela v izobraževanju. "Vsi podatki pritrjujejo našim pogostim, a dosej preslišanim opozorilom, da je delo ravnateljic in ravnateljev neustrezno ovrednoteno, zato je treba to anomalijo takoj odpraviti," poudarjajo. "Mednarodne in domače analize plač enoznačno potrjujejo, da je delo učiteljic in učiteljev, vzgojiteljic in vzgojiteljev ter drugih strokovnih delavcev v izobraževanju vrednoteno slabše kot delo enako izobraženih zaposlenih v drugih delih javnega sektorja, na delovnih mestih s podobno odgovornostjo in zahtevnostjo."

Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah" Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

Zadnji umik uredbe, ki opredeljuje plače ravnateljic in ravnateljev, s seje vlade ter zavračanje zahtev za zvišanje učiteljskih plač in plač drugih strokovnih delavcev in delavk v vzgoji in izobraževanju je zato za podpisnike te izjave nesprejemljiv.

Napoved stavkovnih aktivnosti

"Skupaj zahtevamo izboljšanje vrednotenja dela ravnateljic in ravnateljev v višini in primernih plačnih razredih, kot so opredeljeni v umaknjeni uredbi," so še zapisali. "Skupaj zahtevamo tudi izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavk in delavcev, od vrtca do univerze."

Osnovna šola Najprej poskus Slovenija Kdaj obvezen drugi tuji jezik?

Podpirajo tudi napoved o odločanju za splošno stavko v izobraževanju. SVIZ ravnateljem predlaga, da se stavkovnim aktivnostim tudi sami pridružijo, če obljubljenega popravka pri njih ne bo. "Od ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič podpisniki pričakujemo, da bo v Vladi RS – tudi za ceno konflikta – dosledno uveljavljala zagotovila za odpravo plačnih anomalij, ki jih je dala že večkrat, in sicer tako ravnateljem kot učiteljem," še piše v izjavi. "Če ji danih zagotovil in obljub ne bo uspelo uveljaviti, pričakujemo ustrezen odziv v obliki protestnega odstopa, s čimer bo celotna odgovornost padla na predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja."

dezurni@zurnal 

Komentarjev 19
  • igor60 17:03 06.december 2017.

    Sramota za žurnal, da si sploh upa pisat o naših plačah! Da se vtikate v naše delo, da se vtikate v delo nekoga, o katerem NIMATE POJMA! Če imate jajca, izbrišite članek in se posvetite kakšnemu bolj produktivnemu delu!

  • igor60 17:00 06.december 2017.

    Miki in ostali, ki ste v šolo hodili bolj malo, pa nimate pojma kaj se dogaja: Tole vam sporočam - plače so občutno premale, ker se moramo ukvarjat s prenapihnjeno in cinično mlado drhaljo, in to drhal ste vzgojili vi, ...prikaži več, nevzgojeni starši! Prosim, najprej se prepričajte, kakšno je stanje v šolstvu, potem pišite, če pa ste vi nezadovoljnis svojo službo, pa ne zganjajte hrupa nad drugimi, ki uživamo v prevzgoji vaših otrok - torej delamo tudivaše poslanstvo!

  • koka 13:33 06.december 2017.

    Zgornje komentatorje vabim, da zadnjih 14 dni pred prihajajočimi prazniki nadomestijo mene pri delu v šoli. Obljubim, da jim bom namenila vse dohodke, ki jih prejmem v teh 14 dneh, vključno s prevoznimi stroški ter prehrano. Prav tako jim bom ...prikaži več svetovala, kaj naj delajo ter jim predala vse priprave za delo z učenci, delovne liste, pripravljene pripomočke, računalniške predstavitve, poleg tega sem pripravljena sama opravit vso spremljevalno birokracijo. Po dveh tednih, bi želela samo komentar.