Slovenija
7626 ogledov

Kdaj obvezen drugi tuji jezik?

Osnovna šola
Ministrstvo je preučilo pripombe na novelo zakona o OŠ, ki med drugim uvaja obvezen drugi tuji jezik.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, je maja predstavilo predlog novele zakona o osnovni šoli, ki med drugim uvaja obvezni drugi tuji jezik, NPZ v tretji razred z vpisom v spričevalo, drugačen koncept podaljšanega bivanju ter spremembe pri šolah v naravi. 

slovenija 22.10.07, euro sola, ucenci, pouk, solske klopi, foto Dejan Mijovic Slovenija Predlog zakona: Prvi tuji jezik v prvem, drugi v sedmem. Oba obvezna.
Šola Javno pismo Slovenija Odprto pismo učiteljev ministrici Makovec Brenčič glede NPZ

Na novelo, ki je bila v javni razpravi do 30. junija, so prejeli veliko pripomb ter napovedali,  da jih bodo preučili do konca poletja, ko naj bi pripravili popravljen predlog. "Glede na število pripomb, vezanih na vsebinske spremembe programa osnovne šole, smo se odločili, da le-te najprej preverimo s poskusom, denimo koncept razširjenega programa," razlagajo pri ministrstvu. "Predlog poskusa pripravlja Zavod RS za šolstvo."

Dodajajo, da so podrobno preučili tudi ostale pripombe, na osnovi katerih pripravljajo dopolnjen predlog sprememb zakona. 

V poskusu bo sodelovalo 175 šol

Na Zavodu za šolstvo pojasnjujejo, da bodo v poskusu, v katerem bo sodelovalo 175 šol in bo trajal tri leta, preverjali koncept razširjenega programa v OŠ, prav tako pa tudi izvajanje prvega in drugega tujega jezika. 

Osnovna šola Novosti Slovenija Starši učencev povsem zmedeni Šola Slovenija Bistvene novosti v novem šolskem letu ...

"Poskus vzpostavlja nov koncept razširjenega programa v osnovni šoli," razlagajo pri Zavodu za šolstvo in dodajajo, da bodo preverjali realizacijo ciljev razširjenega programa. Med cilje med drugim spadajo spodbujanje in razvijanje ustvarjalnosti, kritičnega mišljenja, veščin komunikacije, sodelovanja in timskega dela ter praktične življenjske veščine. Prav tako vključujejo spodbujanje zdravega načina življenja, dobrega psihičnega in fizičnega počuitja, spodbujanje spoštovanja tradicije in kulturne dediščine ter realizacija aktualnih vsebin in dejavnosti konkretne šole. 

Pouk nemščine | Avtor: Profimedia Profimedia

Spremljanje tujega jezika v prvem in sedmem razredu

"V poskusu bomo poleg zgoraj navedenega spremljali izvajanje prvega tujega jezika v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju in izvajanje drugega tujega jezika v tretjem vzgojno-izobraževalnem obdobju obveznega programa osnovne šole" razlagajo pri Zavodu za šolstvo. 

Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

Od 175 šol, ki bodo sodelovale v poskusu, jih bo 20 preverjalo uvajanje celostnega koncepta razširjenega programa ter prvi in drugi tuj jezik v 1. in 7. razredu osnovne šole. "155 šol bo preverjalo le sklop A, ki vključuje cilje na področju zdravja, gibanja ter dobrega psihičnega in fizičnega počutja otrok," razlagajo pri Zavodu.

Poskus bo trajal tri leta

Poskus bo trajal tri leta. "Prvo leto je obdobje priprave kurikularnega dokumenta," pojasnjuejo pri Zavodu. "V njem bodo bodo opredeljene vsebine in načini izvajanja razširjenega programa, ter posodabljanje učnih načrtov prvega in drugega tujega jezika ter instrumentarija za spremljanje realizacije ciljev poskusa."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 17:58 26.oktober 2017.

    Napredne evropske drzave - sole ucijo otroke zivljenja in jih ne unicujejo in zamorijo kot nase

  • Avatar atojeto
    atojeto 10:49 26.oktober 2017.

    Pri otrocih bi prvih nekaj šolskih let morali razvijati predvsem tri stvari. 1. Logika (matematika in podobno), 2. Jezik in pismenost (slovenščina in lahko tudi tuj jezik), 3. Šport (vsak dan telovadba)

  • goldhorn 09:55 26.oktober 2017.

    Bolano. Bo treba dat ta poskus na referendum. Že sedaj so osnovnošolci preobremenjeni z balastom.