Slovenija
471 ogledov

Predlog zakona: Prvi tuji jezik v prvem, drugi v sedmem. Oba obvezna.

slovenija 22.10.07, euro sola, ucenci, pouk, solske klopi, foto Dejan Mijovic slovenija 22.10.07, euro sola, ucenci, pouk, solske klopi, foto Dejan Mijovic
Drugi tuj jezik bo postal obvezni predmet v sedmem razredu, ocene bodo štele za vpis v srednjo šolo. Na račun tujega jezika bo en obvezni izbirni predmet manj. Prvi tuji jezik se bodo začeli učiti že prvošolci.

Ministrstvo za šolstvo v noveli Zakona o osnovni šoli, ki je v javni razpravi - pripombe so možne do 30.6. - predvideva uvedbo obveznega drugega tujega jezika v 7., 8. in 9. razredu.

Spremenjen predmetnik v sedmem razredu

Kolikšen bo obseg ur drugega tujega jezika in kako se bo na ta način spremenilo število ur pri drugih predmetih, na ministrstvu še ne vedo. "Predmetnik se spreminja, tedenska obveznost učencev ne, ker gre za prerazporeditve v predmetniku," so sporočili z ministrstva za šolstvo in opozorili, da je predlog zakona šele v javni razpravi in da končne rešitve še niso znane.

En obvezni izbirni predmet manj

Je pa iz predloga zakona mogoče razbrati, da bodo učenci tretje triade na račun nove obveznosti imeli le en izbirni predmet in ne več dva, kot doslej. "Iz sklopa obveznih izbirnih predmetov se tuji jeziki prenesejo med obvezne predmete. Zaradi dodatne obveznosti učencev s poučevanjem drugega tujega jezika si učenci izberejo le en obvezni izbirni predmet. Nabor in vsebine ostalih obveznih izbirnih predmetov ostajajo nespremenjene," piše v obrazložitvi.

Drug tuji jezik, ker več ne bo izbirni predmet, bo štel pri točkah za vpis v srednjo šolo.

Tretji tuji jezik kot izbirni predmet

Šole bodo še naprej dolžne drugi tuji jezik ponuditi kot neobvezni izbirni predmet v 4., 5. in 6. razredu. Tu jezik bo lahko tudi eden od obveznih izbirnih predmetov v zadnji triadi, vendar le, če se bodo šole tako odločile. Tu jezik kot izbirni premet ne sme biti eden od jezikov, ki se jih učenci že učijo, pač pa mora šola ponuditi tretji jezik. Ta je lahko tudi latinščina.

Različne stopnje znanja

Glede učenja drugega tujega jezika v osnovnošolskem sistemu vlada zmeda, zaradi katere imajo učenci precej različne stopnje znanja. Tako se drugi tuj jezik od leta 2014 poučuje kot neobvezni izbirni od četrtega razreda. V zadnji triadi je tuj jezik eden od možnih obveznih izbirnih predmetov. V prejšnjem šolskem letu ga je izbralo le 36,5 odstotka učencev v 7., 8. ali 9. razredu. Drugi tuji jezik se na šolah poučuje tudi kot interesna dejavnost.

"Raznolikost jezikov in pestrost ponujenih oblik učenja ter s tem povezana trenutna ureditev učenja in poučevanja tujih jezikov v osnovni šoli pa so bili tudi vir nezadovoljstva in razlog za razmislek o boljši sistemski ureditvi položaja učenja drugega tujega jezika v OŠ," ugotavljajo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (Mizš).

Dolge razprave

Glede drugega tujega jezika je bila na ministrstvu že leta 2015 oblikovana delovna skupina, lani je na temo drugega tujega jezika v OŠ že potekala javna razprava, ki je podprla uvedbo obveznega učenja drugega tujega jezika v zadnji triadi, mnenja glede začetka poučevanja pa so se razlikovala.

Projekt za naslednjo vlado?

Predlog zakona je v javni razpravi do konca junija, ministrstvo mora nato preučiti predlagane pripombe in zakon predstaviti na vladi, nato pa ga mora sprejeti še državni zbor. Na ministrstvuki ga vodi Maja Makovec Brenčič so predvideli, da bo nov zakon začel veljati 1. septembra 2018, torej v času prihodnje vlade.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 10
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:21 07.junij 2017.

    Kako pa kaj ta cerkveni? A so se že sprijaznili, da v javnih šolah RKC verouka ne bo?

  • alojzr 21:55 07.junij 2017.

    Kmalu bo treba iz osnovne šole direkt na doktorat. Nima se smisla petljat po raznih gimnazijah in faksih, jih v devetletki še vse naučijo.

  • joža 20:49 07.junij 2017.

    Pa kaj težijo z tem drugim tujim jezikom. Bivši poslanec SDS Marinič je lep dokaz, da tudi z pomanjkljivim znanjem tujega jezika lahko uspeš v politiki.