Slovenija
5504 ogledov

Stavka vrtcev na dva različna datuma

Vrtec
1/2
Zmeda glede stavke. Kdo bo stavkal kdaj?

Pisali smo že, da bodo 14. februarja zaradi stavke Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, zaprti vrtci in šole. A nekateri vrtci bodo zaprti tudi 24. januarja, točen seznam bo znan do konca tedna. 

Na ta dan bodo namreč stavkali sindikatov javnega sektorja, ki se jim pridružuje tudi del zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, združenih v Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije. 

protestni shod plačni razred J Javni sektor Slovenija Zaradi stavke bo 24. januarja ohromljene pol Slovenije

"V vsakem primeru vrtci ne bodo zaprti na način, da starši v nujnih primerih otroka kljub stavki ne bi mogli pripeljati v vrtec," pravi Ana Jakopič, sekretarka GO VIR. Povedano drugače, nobenega otroka ne bodo zavrnili in ne bo ostal pred vrati vrca.

Obvestila staršem danes ali jutri

Starši bodo obvestila v vrtcih, ki bodo zaprti, prejeli danes ali najkasneje v četrtek. "Zaprta pa bo tudi Univerzitetna knjižnica v Mariboru, čitalnica bo odprta kljub stavki," še pojasnjuje Jakopičeva. "Tudi nekatere fakultete na Univerzi v Ljubljani, kjer imamo članstvo bo stavkalo na način da bodo predavanja in govorilne ure odpadli, izpiti se bodo izvajali po presoji nujnosti. Študentje bodo o tem oziroma so že bili obveščeni."

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ločeno bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi. V sredo, 14. februarja, pa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, napoveduje zaprtje vseh šol in vrtcev.

Učilnica Stavka bo! Slovenija Če imate otroke v vrtcu ali šoli, morate prebrati tole ... Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev

Prihodnjo sredo bodo stavkali v zdravstvu, farmaciji, veterini, na finančni in geodetski upravi. Omejeno bo delo upravnih enot, na ta dan ne bo sej državnega zbora, kakor tudi ne sej državnih teles. Prav tako bodo le minimalni obseg del in nalog opravljali na Centrih za socialno delo, na fakultetah bodo odpadla predavanja. Za eno uro prekinitve programa bodo stavkali zaposleni na RTV Slovenija, kjer bodo na ta dan bojkotirali politične funkcionarje, informativni program pa bo namenjen stavkovnim temam.

Kako konkretno bodo njihove stavke potekale, še ni čisto jasno. Podrobnosti glede stavke v zdravstvu bodo v Sindikatu zdravstva Slovenije PERGAM predstavili predvidoma v ponedeljek dopoldan. 

Kako bodo delale lekarne?

So pa potek stavke danes natančneje predstavili v Sindikatu farmacevtov Slovenije. "Lekarne bodo na ta dan med 10. in 13. uro zaprte, razen dežurnih lekarn," je po navedbah STA danes povedal predsednik sindikata Damir Domjan.

ljubljana 18.01.10, stranka, prodajalna, lekarne ljubljana, novinarska konferenc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V tem času bodo tako zaprte vse lekarne razen tistih, ki na posameznih območjih, kjer delujejo javni zavodi, opravljajo dežurno službo. Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila. V lekarnah bo v tem času mogoče dobiti tudi zdravila, ki jih je sicer mogoče dobiti brez recepta, a so namenjena recimo zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Ne bo pa mogoče dobiti na primer različnih kozmetičnih izdelkov oziroma vsega, kar ne sodi v opravljanje lekarniške javne službe.

Lekarna Zdravje Stavka: Kdaj bodo zaprli lekarne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1