Slovenija
7722 ogledov

Zaradi stavke bo 24. januarja ohromljene pol Slovenije

protestni shod plačni razred J Saša Despot
V zdravstvu, lekarnah in veterini le nujni primeri. Stavkali bodo v državnem zboru, na upravnih enotah, centrih za socialno delo ...

V drugi polovici januarja in v začetku februarja lahko pričakujemo stavkovni val v javnem sektorju. Stavko je do današnjega dne napovedalo 16 sindikatov iz njihove skupine, skupaj pa 22.

Prva od napovedanih stavk, v kateri bodo sodelovali sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, bo prihodnji teden, in sicer sredo, 24. januarja, ko bo pred vladno palačo tudi protestni shod.

Ločeno bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi. V sredo, 14. februarja, pa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, napoveduje zaprtje vseh šol in vrtcev.

"Z vlade nismo dobili nikakršnega dogovora ali vabila na pogajanja," je na današnji novinarski konferenci povedal Počivavšek in dodal, da so zadnji predlogi vlade izrazito nestrokovni in prispevajo k razgraditvi enotnega plačnega sistema.

Prihodnjo sredo bodo tako stavkali v zdravstvu, farmaciji, veterini, na finančni in geodetski upravi. Omejeno bo delo upravnih enot, na ta dan ne bo sej državnega zbora, kakor tudi ne sej državnih teles. Prav tako bodo le minimalni obseg del in nalog opravljali na Centrih za socialno delo, na fakultetah bodo odpadla predavanja. Za eno uro prekinitve programa bodo stavkali zaposleni na RTV Slovenija, kjer bodo na ta dan bojkotirali politične funkcionarje, informativni program pa bo namenjen stavkovnim temam.

Le za nujne primere v zdravstvu in farmaciji

Predsednica sindikata veterinarjev Slovenije (SVS) Nataša Ajdič je napovedala, da bodo na ta dan opravljali le nujna dela v zvezi z zaščito živali, kot so prijave glede mučenja živali in podobno. "Nujni ukrepi zadevajo tudi določene bolezni živali, za katere upamo, da Slovenije ravno v sredo ne bodo zadele," je na novinarski konferenci dejala Ajdičeva in opisala: "Pokrivamo ogromno področje, od vil do vilic oz. od njive do mize, ker opravljamo certificiranje, industrija ne bo imela možnosti izvažati v tretje države, klavnice, kjer imamo popoln nadzor, ne bodo obratovale, delo v laboratorijih bo omejeno."

V lekarnah boste na ta dan lahko dobili le nujno potrebna zdravila. "Imamo določene zahteve zaradi etike našega poklica, zagotovili bomo vse najnujnejše delovne procese, da bo varnost bolnikov zagotovljena," je dejal Damir Domjan, predsednik sindikata farmacevtov. Podrobnosti o stavki farmacevtov bodo predstavili 17. januarja.

Zaposleni v vojski morajo vzeti dopust

vojska | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaposleni v Slovenski vojski se bodo stavki pridružili v omejenem obsegu, saj jim zakonodaja stavko prepoveduje. "Moramo si vzeti en dan letnega dopusta, le tako imamo možnost, da se udeležimo protestnega shoda brez morebitnih sankcij," je povedal Marjan Lah iz Sindikata Ministrstva za obrambo (SMO).

Prav tako bodo, kot je povedal predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, v omejenem obsegu stavkali pravosodni policisti. "Zaposleni v zaporskem sistemu si ne želijo krvavih dogodkov, zato bodo delali, ne morejo si privoščiti, da šest mesecev ne bi delali, kot si to lahko drugi policisti," je dejal Lah in izpostavil, da se odrejene nadure vlečejo že skoraj 20 let, čemur je treba narediti konec. "Zaposleni so preobremenjeni, pregorevajo, veliko jih je na pomirjevalih," je poudaril in dodal, da jim vlada ne prisluhne, "za razliko od sindikalnih kolegov učiteljev, ki praviloma dosežejo vse, kar si želijo"

"Sami poznate, kaj pomeni, ko se cariniki zganejo in začnejo konkretno delati," pa je dejal predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik in poudaril, da se vlada ne zaveda pomena dela, ki ga opravlja finančna uprava: "Že lani smo ustanovili skupni stavkovni odbor, vsak mesec pozivamo vlado, naj se začne pogovarjati z nami, sedaj je prišel čas, da udarimo po mizi."

klinika bolnišnica zdravniki sestre | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
"V zdravstvu niso le zdravniki"

"Tokrat bo stavkalo celotno zdravstvo, od strežnic do primarijev," pa je poudaril Vladimir Lazić iz Sindikata Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana: "UKC Ljubljana je največja zdravstvena ustanova v regiji, stavka bo potekala ves dan, kako natančno, po posameznih profilih in oddeklih še ne moremo napovedati, ker se o podrobnostih še dogovarjamo."

Robert Kokovnik iz Sindikata Sevalcev Slovenije je poudaril, da so nosilci dejavnosti v zdravstvu zdravniki, ob katerih so preostali poklici zanemarjeni. "Na žalost imamo nekaj izkušenj iz prejšnjih stavk, ko so bile vse naloge naenkrat nujne, oškodovanci pa urgentno obravnavani," je povedal in nadaljeval: "Radiološki inženirji nimamo urejenih kompetenc, standardov in normativov, vedno bolj se nas zasipava z obveznostmi in odgovornostmi, a ostajamo na istem, kot smo bili." 

zdravstvo Zdravje Obremenjene medicinske sestre med oddelki kar s skiroji

S stavko želijo narediti konec neenakosti in zagotoviti spoštovanje različnim poklicem v zdravstvu. Na dan stavke bodo opravljali samo tiste naloge, za katere bodo dobili pisne zahteve, izvzete pa bodo posamezne skupine bolnikov, kot so otroci ali starejši nad 65 let. "Tudi radiološki inženirji so pomembni v zdravstvu, to niso le zdravniki," je poudaril.

Politiki o kulturi le na državnih prireditvah

"Zaposleni v kulturi se že deset let odpovedujejo pri svojih plačah, prispevajo k državi, ta pa rada pozabi, kar je obljubila," pa je povedal predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar in pozval predstavnike oblasti, da dokažejo, da jim kultura toliko pomeni, kot izkazujejo na določenih prireditvah. 24. januarja bodo tako zaprte knjižnice, arhivi, odpovedane bodo nekatere predstave. 

Stavkali bodo tudi novinarji, zaposleni v RTV Slovenija. "Predolgo smo čakali na to, da bi se sploh začeli pogajati o novinarskih plačah," je povedal predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič, ki izpostavlja, da so bila pogajanja manipulativna, vlada pa je metala drobiž.

Učitelj v razredu Slovenija Vlada potrdila dogovor z zdravniki, višje plače zahtevajo tudi šolniki

Okrnjeno delo tudi na CSD ...

Center za socialno delo, CSD | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Perica Radonjić iz Sindikata centrov za socialno delo Slovenije je povedal, da v njihovi dejavnosti ni zakonske omejitve stavke, čeprav bi bilo to primerno. "Z ministrstvom se skupaj dogovorimo za minimalni obseg del in nalog, ki jih bomo opravljali," je poudaril in nadaljeval, da bodo izvajali prvo socialno pomoč, sprejemali vloge, glede na individualne primere pa presodili, ali se lahko zadeva preloži.

Stavki se ne bodo pridružili poklicni gasilci, saj so svoje zahteve glede odprave plačnih anomalij dosegli. "Zato smo odpovedali stavko napovedano za 10. in 11. januar," je povedal David Švarc iz Sindikata poklicnih gasilcev. "A ker želimo, da se odprava plačnih anomalij zgodi še preostalim našim kolegom, se bo tudi naš sindikat pridružil protestnemu shodu."

 

Kaj želijo sindikalisti? Od vlade zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize. Njihove zahteve naj bi po izračunih ministrstva za javno upravo skupaj znašale 991 milijonov evrov.

Komentarjev 17
  • matija777 14:10 18.januar 2018.

    Ne podpiram!! naj gre kak šolnik delat v zasebniku, izobrazbo imamo enako.naj se zviša minimalna plača, ne pa da se viša plača šolnikom. Absolutno proti.

  • matija777 14:09 18.januar 2018.

    Ne po

  • matija777 14:08 18.januar 2018.

    Ne podpiram!!naj gre kak šolnik delat v zasebni sektor ali gospodarstvo!tam so zneski veliko nižji. naj se dvigne minimalna plača, ne pa da se dviguje plača šolnikom.