Slovenija
618 ogledov

Vlada potrdila dogovor z zdravniki, višje plače zahtevajo tudi šolniki

Ppodpis s Fidesom Anže Petkovšek
Vlada je na današnji seji potrdila dogovor s sindikatom Fides, ki je vreden okoli 50 milijonov evrov. Od kod bodo vzeli denar, ali iz proračuna ali iz zdravstvene blagajne, ni jasno, finančna in zdravstvena ministrica pravita vsaka drugače. Z zahtevo po zvišanju plač pa so se danes oglasili tudi šolniki.

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor z zdravniškim sindikatom Fides o pogojih za začasno prekinitev stavke.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin sta v soboto parafirala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

13,9 milijona za napredovanja

Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov, drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco.

Po ocenah ministrstva za zdravje so te spremembe težke največ 13,9 milijona evrov letno, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Za delo preko normativov 36 milijonov evrov

Sporazum vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kakovost zdravstvenih storitev. Kriteriji in merila obsegajo nagrajevanje za delo preko normativov kot posameznih aktivnosti in doseženih rezultatov za skrajševanje čakalnih dob, bolnikom bolj prijazno obravnavo in bolj kakovostno obravnavo bolnika.

Projekt je vreden 36 milijonov evrov. V okviru tega bodo nagrajeni celotni zdravstveni timi, torej tudi drugi zdravstveni delavci, ne le zdravniki, zatrjujejo na ministrstvu.

Sporazum med vlado in Fidesom je sicer v delu zdravstva naletel na odobravanje, v zdravstveni negi pa so ogorčeni.

Od kod bodo vzeli denar? Ena ministrica tako, druga drugače

"Teh obveznosti ne bo kril dražvni proračun pač pa zdravstvena blagajna," na na današnji novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. "Zdravstvena blagajna ta trenutek nima razpoložljivih sredstev," pa je le nekaj minut kasneje povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. 

Preberite: Zdravnikom ugodili, kaj pa medicinske sestre?

Višje plače zahtevajo tudi šolniki

Da se bodo ustrezno zvišale tudi plače šolnikov, zdaj pričakujejo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). "Nenazadnje za to obstajajo že dane zaveze vlade," poudarja glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Gre za zavezo, zapisano v aneksu kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002, ki predvideva, da bodo plače zdravnikov specialistov v primerjavi s plačami univerzitetnih učiteljev v razmerju 1:1. Plače zdravnikov brez specializacije pa so lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo.

Ker vsebine aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike v sindikatu še ne poznajo, tudi ne vedo, kolikšno bo zvišanje zdravniških plač. A že zdaj naj bi bile osnovne plače visokošolskih učiteljev v povprečju nižje za 20 odstotkov oz. so uvrščene pet plačnih razredov nižje od zdravniških, s katerimi bi morale biti izenačene. Štrukelj napoveduje, da bodo zahtevo po zvišanju plač v vzgoji in izobraževanju z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi uveljavljali še v času mandata te vlade.

Z dvigom zdravniških plač je vlada po njegovih besedah "postavila zgornji rob, čez katerega ni mogoče iti in na nek način s to gesto napovedala, da bo postopno izboljševala plače tudi vsem drugim v javnem sektorju, jih približevala tej zgornji točki".

V šolskem sindikatu so z vrednotenjem dela v izobraževanju zelo nezadovoljni, ocenjujejo, da se  v izobraževanju bistveno slabše vrednoti tudi kot na primer delo v državni upravi, primerljiva je le sociala, kjer so plače izrazito slabe.

Vlada na Twitterju medtem vlada zagotavlja, da dogovore s sindikati dosledno spoštuje. Vlada se je sicer zavezala, da bo pogajanja z reprezentativnimi sindikati drugih dejavnost začela v roku enega meseca po sklenitvi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

"Vse to je bilo predvideno, zato me burni odzivi drugih sindikatov presenečajo," je na novinarski konferenci po seji vlade v odzivu na zahteve Sviza minister za javno upravo Boris Koprivnikar. "To smatram kot pogajalsko pozicijo." 

dezurni@zurnal24.si



 

Komentarjev 16
  • Freya 20:45 08.marec 2017.

    Učitelj takrat nima počitnic-ima dopust, ki ga takrat MORA koristiti. Ko gre naša družina med temi počitnicami kamorkoli, je povsod gužva, pa naj bo v toplicah, smučiščih itd.. Ali so vse družine, ki so tam, od učiteljev? Ogromno ljudi si ...prikaži več takrat vzame dopust. Razlika je edino v tem, kar sem napisala že zgoraj, da je učitelj takrat prisiljen koristiti dopust, vsi ostali si ga pa vzamejo ali pa ne. Zelo zelo rada pa bi tiste, ki se vam zdi učiteljsko delo enostavno, videla v razredu s skupino otrok, katerekoli starosti. Upala bi si staviti, koliko časa bi zdržali notri :) Pa pustimo - kdor je tega mnenja, kaže svojo nerazgledanost in nepoznavanje tega poklica in še marsikaterega drugega.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 19:47 08.marec 2017.

    ljudje zapomnite si ,bolj ko bodo dosegli višje plače priklopljeni na javno upravo ,toliko bolj slabše za nas navadne smrtnike ,ker bodo krizo še povečali ,s tem bodo še ddv dvignili ,minimalc bo še za dolgo dolgo zamrznjen ,a vse ...prikaži več se bo dražilo posledično,joj kako lepo bo živet

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 19:43 08.marec 2017.

    ostali žalujoči pa 600eur ,pa delaš še nedelje in praznike