Slovenija
68 ogledov

Gasilci preklicali stavko

Protest poklicnih gasilcev Saša Despot
Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je na izredni seji stavkovnega odbora preklical za 10. januar napovedano stavko.

Kljub preklicu napovedane stavke, niso razpustili stavkovnega odbora. Kot je za STA pojasnil sekretar sindikata David Švarc, ga ohranjajo do izpolnitve zavez iz v petek podpisanega stavkovnega sporazuma.

Sporazum, ki so ga z vlado podpisali po nekaj mesecih pogajanj, prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem. Večini se bodo osnovne plače dvignile za dva plačna razreda. Posamezen gasilec pa bo mesečno dobil približno sto evrov več.

<kronika>03.09.07, gasilec, pozar, foto: Andraz Purg Razočarani Slovenija Gasilci razočarani nad Zavarovalnico Sava

V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da bo obrambno ministrstvo takoj pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Do jeseni pa bo pripravilo tudi ustrezen predlog spremembe uredbe o merilih za določitev višine položajnega dodatka.

Po besedah Švarca so se danes opredelili tudi do aktivnosti ostalih sindikatov. Sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko za 24. januarja, imajo njihovo polno podporo. Aktivno pa se nameravajo v sindikatu gasilcev 24. januarja udeležiti tudi protestnega shoda.

gasilci nesreča Celje pod mostom Poškodovani gasilci Slovenija Poškodovanim gasilcem rekli, da bi morali biti previdnejši

Čeprav so gasilci z doseženim zadovoljni, vendarle opozarjajo, da so nekatera vprašanja še odprta, med njimi vprašanje osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov, ki so ga bili v času krize deležni javni uslužbenci.

Protest poklicnih gasilcev Slovenija Gasilci napovedali dvodnevno opozorilno stavko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.