Slovenija
323 ogledov

Gasilci napovedali dvodnevno opozorilno stavko

Protest poklicnih gasilcev
1/7
Saša Despot Gasilci morajo sicer tudi v času stavke reševati življenja in premoženje.
Gasilci so napovedali opozorilno stavko za od 10. januarja od 6. ure do 12. januarja do 7. ure, saj se z vladno pogajalsko skupino niso uspeli dogovoriti glede odprave plačnih anomalij.

Poklicni gasilci so se za ta korak odločili, po tem ko torkovo srečanje z ministrico Andrejo Katič oziroma vladno pogajalsko skupino, po njihovih besedah ni prineslo nikakršnega premika. "Stališča Vlade RS in Ministrstva za javno upravo so diametralno nasprotna našim pričakovanjem odprave plačnih anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva," vztrajajo pri Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, ki so po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju pričakovali, da se bodo nadaljevala resorna pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe v njihovi dejavnosti.

Ker pa po njihovih ocenah vlada nima nekega resnega namena odpraviti anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva, so se na današnji seji stavkovnega odbora odločili za prvo samostojno stavko v zgodovini Slovenije.

Ob tem v sindikatu še vedno upajo, da se bodo z vlado pred stavko uspeli dogovoriti glede njihovih zahtev.

Na svoje zahteve so z nekajurnim protestnim shodom gasilci pred vlado že opozorili v oktobru, ko so v pogajanjih predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri plačne razrede, poračun od oktobra pri odpravi anomalij nad 26. plačnim razredom ter ureditev dodatkov za položaj in stalnost, s čimer pa se vlada ne strinja.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.