Slovenija
978 ogledov

Policisti bodo stavkali. Kakšne so njihove zahteve?

policija stavka Nino Verdnik
Policisti so napovedal stavko, ki jo bodo začeli 12. februarja ob 7. uri.

Policisti, ki so združeni v Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije, so napovedali stavko za 12. februar, pri čemer bodo zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. 

Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je v sporočilu za javnost - podrobnosti bodo predstavili še jutri - navedel, da se je za stavko odločil po posvetovanju s sorodnimi sindikati v državah članicah EU, saj je "v demokratični družbi Evropske unije popolnoma nesprejemljivo, da vlada določene države krši dane zaveze, ki so dogovorjene in določene v stavkovnih sporazumih".

Gre že za peto stavkovno napoved v šestih letih. Del tokratnih zahtev se sicer nanaša na lani podpisan stavkovni sporazum.

Kaj zahtevajo policisti?

  • Vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3, dogovorjenih s Stavkovnim sporazumom med Vlado RS in policijskima sindikatoma (Uradni list RS, št. 40/16), upoštevaje novo uvrstitev orientacijskega delovnega mesta z Aneksom št. 10 h Kolektivni pogodbi za javni sektor (Uradni list RS št. 46/2017), kot izhaja iz priloge I. tega sklepa in odprava preostalih anomalij v plačni podskupini C3.
  • Izplačilo posebne nagrade policistom, za vsako leto opravljenega dela.
  • Izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v višini 120 evrov bruto na mesec oz. 11.50% vrednosti orientacijskega delovnega mesta policista oz. kriminalista, določenega s Kolektivno pogodbo za javni sektor (KPJS) mesečno, za vsakega policista v kateremkoli uradniškem nazivu.
  • Ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 evrov bruto mesečno vsem policistom.
  • Ureditev pravic in pogojev ter odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov, ki po uveljavitvi ZPIZ-2 ne zagotavljajo pričakovanih pravic.
  • Ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.
  • Presistemizacija delovnih mest v plačni skupini J skladno z dopisom PSS, št. 6–2/2017–150, z dne 4.9.2017 (priloga II) in odprava vseh ostalih anomalij, ki izhajajo iz dodatnega obsega nalog, specifičnih prepovedi in omejitev glede na aktualne opise del in nalog zaposlenih, določenih s sistemizacijo ali pogodbo o zaposlitvi.
  • Drugačna ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi.
  • Določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.
Komentarjev 5
  • 1a2b3c 08:17 23.december 2017.

    kot najstnik sem imel veliko sočenja s policijo vendar sta od 30 različnih policajev bla mogoče samo 2 res vredu poštena vljudna usi ostali so golazen sramota za policijo in takim ne privoščim niti minimalne plače kaj šele kot imajo ...prikaži več zdaj oz še večjo... cigani v kopru da ni večjih

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:18 22.december 2017.

    zmajšajo naj jim plače,itak samo folk zafrkavajo

  • borut08 14:46 21.december 2017.

    Skorumpirana policija bi vecjo placo ob enem pa varuje lopovske politicne in gospodarske elite in ohranja stari rezim terorizira in spletkari pa za nasprotniki tega sistema oz.rezima in jim unicuje zivljenje podobno kot v prejsni drzavi samo ovirajo jih zakoni,ki so bolj humani.