Slovenija
8429 ogledov

"Brez gasilcev ne bi bilo nič, vam povem"

slovenija 02.02.14, zled, naravna katastrofa, led, zima, sneg, gasilci, Jezersko Anže Petkovšek
Pristojni priznajo, da bi bila brez tudi prostovoljnih gasilcev slika še veliko hujša. Številni so bili pokonci vso noč.

Med bolj prizadetimi območji v okratnem vremenskem divjanju sta tudi občini Kočevje in Ribnica. Župan slednje Jože Levstek, ki se je že pred osmo uro vrnil iz obhoda po občini, je za naš portal povedal, da je v njihovi občini ogromno težav v smislu podrtih dreves, nekaj jih je močan veter izruval in podrl tudi v neposredni bližini stanovanjskih objektov, soočajo se tudi z razkritimi strehami.

"Ogromno imamo takšnih težav in povem vam, da brez gasilcev ne bi bilo nič. Z njimi smo ves čas v stiku, številni so bili na terenu skozi vso noč," pove ribniški župan Levstek, tudi sam gasilski častnik, ki ima zaradi županovanja zamrznjeno članstvo.

Slovenija 11.11.2013 neurje na Gorenjskem, razkrite strehe, nevihta, veter, gasi Orkanski veter Slovenija Šole zaprte, 50 tisoč gospodinjstev brez elektrike, norišnica na cestah

Izkazala se je solidarnost

V občini Kočevje je močan veter razkril številne strehe, po besedah podžupana Romana Horvata je najbolj alarmantno stanje v OŠ Stara cerkev, kjer je razkrita streha telovadnice. "Zaradi varnosti otrok smo odpovedali pouk," je za naš portal povedal Horvat.

"Okrog 70 gasilcev je bilo vso noč na terenu. Pomagali so ljudem, ki jim je razkrivalo strehe, odstranjevali so podrto drevje. Delujejo po prioritetah, kjer so težave večje, tja gredo najprej," pove Horvat in poudarja, da so si ljudje začeli tudi sami pomagat, kljub večeru in nočnim uram ni zatajila solidarnost med ljudmi.

veter Tragično Slovenija Veter zahteval smrtno žrtev

Dodal je, da imajo številne težave tudi s prevoznostjo cest. Od Žlebiča do Pijave gorice se ne da prit, zaprte so komunikacije Kočevje - Dvor, Kočevska reka - Dolenja vas, občasno promet ovirajo tudi podrta drevesa na cesti Livold - Fara.

Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi glavna cesta Kočevje - Ljubljana med Ribnico in Pijavo Gorico ter številne druge. Na Policijski upravi Ljubljana prebivalce na tem območju pozivajo, da se umaknejo na varno in ne stojijo v koloni, dokler nevarnost podiranja drevja ne bo mimo. Enako svetujejo tudi prebivalcem na drugih območjih, kjer veter podira drevesa. Kot so sporočili s PU Ljubljana, so interventne službe na delu, vendar so na posameznih mestih, kjer je zaradi nevarnosti novih padcev dreves intervencije zaradi varnosti ustavljene.

Bojijo se, kaj prihaja

Tako v Kočevju kot v Ribnici se bojijo, kaj jim bo prineslo nadaljevanje tedna. "Zelo se bojimo dežja, ki bi že tako visoko materialno škodo lahko še povišal. Zato hitimo z delom, da bomo škodo čim prej v čim večji meri uspeli sanirati. Za pomoč smo prosili vsa razpoložljiva sredstva v občini, aktivirali smo tudi vsa lokalna podjetja," pove podžupan očbine Kočevje Horvat, ki nadomešča odsotnega župana.

Policija svari! Slovenija Takšnega kaosa zaradi vetra po vsej državi že dolgo ne, nove težave na vidiku

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zala
    Zala 00:17 13.december 2017.

    Preživimo lahko brez predsednika države, tudi brez katerega od ministrov, a brez gasilcev in gasilk bi se v državi marsikaj ustavilo in doživeli bi kolaps. Tisočkrat izrečeno, a ko bi vlada in 90 kekcev, ki sedijo v parlamentu morali to ...prikaži več tudi nagraditi, se pa vse ustavi. Če koga podpiram v stavki, so to gasilci. Dovolj, da prosjačijo za nekaj kar jim pripada. Bomo tudi zanje zbirali plastične zamaške, kakor za bolne otroke?

  • marjan18 13:35 12.december 2017.

    Vem,da to ne bi naredili,ker imajo srce in dušo,Toda enkrat bimorali temu nesmislu narediti konec.Pospravit opremo,pa se "dol vsesti",naj pridejo tisti "nepogrešljivi",ki dobivajo dodatke za pripravljenost pa na tisoče € plače pa pomagajo,naj si zaslužijo NAŠ denar.Pa da vidim potem,ali ...prikaži več bodo plačali pošteno ljudem,ki so edini,ki pomagajo NAM navadnim in "drugorazrednim" ali ne!

  • Ledena 11:12 12.december 2017.

    Ne gre se za podporo gasilcev...ja,jih podpiram 10000%,zame heroji,resnicno.Pri tej zadevi bi bilo treba resiti vzrok in ne posledico,torej problem resevat na zacetku.Nesposobna vlada bi morala spremeniti zakone,ampak jeba,ko nimajo s cim razmisljat.Kdor je ustvaril vso pizdarijo,naj jo tudi resi.Ker ...prikaži več to vse skupaj je ze sprevrzeno.Mislim,ljudje se zrtvujejo za nas,drzava jih jebe,mi revcki bomo pa na ulicah .Ne pije vode to vse skupaj .Pomagal bi edino svinec za tiste,ki jih je zjebal.