Slovenija
8814 ogledov

Gasilci razočarani nad Zavarovalnico Sava

<kronika>03.09.07, gasilec, pozar, foto: Andraz Purg Andraz Purg
Zavarovalnica Maribor (zdaj Zavarovalnica Sava) se je odločila, da štirim celjskim gasilcem, ki so se pred dvema letoma poškodovali v požaru, ne izplača odškodnine.

Poveljnik celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik je dejal, da so nad odločitvijo razočarani. Zavaorvalnica Maribor jim je, ko so sklepali zavarovanje, zagotavljala, da zavarovalna vsota, ki je znašala 312.000 evrov, krije vse poškodbe gasilcev. Zavarovalnica Maribor se je za neizplačilo odškodnin odločila, ker je presodila, da gasilci pri intervenciji niso uporabili ustrezne zaščitne opreme in da bi morali biti pri svojem delu previdnejši. Zahtevku po izplačilu odškodnine pa je zavarovalnica delno ugodila le enemu gasilcu.

gasilci nesreča Celje pod mostom Poškodovani gasilci Slovenija Poškodovanim gasilcem rekli, da bi morali biti previdnejši

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je napovedal pritožbo na odločbo zavarovalnice, saj meni, da se zavarovalnica spreneveda. "Zahtevki gasilcev so popolnoma utemeljeni. Sistem izplačila odškodnin v Sloveniji pa ne funkcionira," je še dejal Verstovšek.

Predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Miran Korošak je povedal, da bodo ministrici za obrambo Andreji Katič predlagali sklenitev kolektivnega zavarovanja za poklicne in prostovoljne gasilce. O ravnanju Zavarovalnice Maribor, ki so jo celjski poklicni gasilci letos zamenjali, pa bodo obvestili vlado. Ob tem naj dodamo, da se je Zavarovalnica Maribor pred več kot letom združila z Zavarovalnico Tilia in hrvaškima družbama Velebit osiguranje ter Velebit životno osiguranje in se preimenovala v Zavarovalnico Sava.

Cenilec avtomobilskih škod bo težko nepristranski, če ima hkrati še svojo avtome Slovenija Zavarovalnice Maribor in Tilie ni več

Zavarovalnica: Niso uporabljali predpisane zaščitne opreme

Iz Zavarovalnice Sava so sporočili, da je imela PGE Celje pri njih sklenjeno odgovornostno zavarovanje in ne nezgodnega, na podlagi katerega bi lahko gasilcem izplačali odškodnino oziroma zavarovalnino. Odškodninske zahtevke so obravnavali pred približno letom dni. "Glede na njihovo vsebino in okoliščine nastanka nesreče smo poskušali pridobiti vse relevantne podatke, ki so povezani z vzroki nezgode, tako od pristojnih oseb oziroma institucij, kakor tudi s strani gasilske brigade, ki je vodila intervencijo," navajajo v zavarovalnici.

Kot so zapisali, so glede na podatke, ki so jih prejeli, morali večino odškodninskih zahtevkov oškodovancev odkloniti, saj je iz pridobljenih podatkov izhajalo, da sicer poklicni gasilci v času eksplozije niso uporabljali predpisane obvezne zaščitne opreme, kar pomeni zaščitnih rokavic in čelad, kot to zahtevajo navodila gasilske službe. Tako naj bi ravnali kljub temu, da je bila intervencija še v teku, gasilci pa so se zadrževali na območju kraja požara in so bili seznanjeni z uhajanjem plina in posledično možnostjo eksplozije. Po strokovnem mnenju bi uporaba predpisane zaščitne opreme preprečila nastanek opeklin.

So pa v Zavarovalnici Sava zahtevku poškodovanega gasilca za povrnitev škode zaradi telesnih poškodb, ki so nastale neodvisno od neuporabe zaščitne opreme, ugodili in izplačali ustrezno odškodnino.

Poškodovani v eksploziji plina

Gasilci so se poškodovali novembra leta 2015, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod omenjeni most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Požar je poškodoval plinski vod pod mostom, zato je prišlo do uhajanja in eksplozije plina. Pri tem so hude opekline glave in rok utrpeli štirje gasilci, poškodovan je bil tudi dežurni delavec Energetike Celje, ki ga je vodja izmene Aleš Gradišnik poklical na pomoč. Tri gasilce so potem obdržali na zdravljenju v celjski bolnišnici.

V Zavarovalnici Adriatic Slovenica so se odzvali na nekatere očitke v zvezi z izplačevanjem odškodnin, ki so se pojavili v javnosti. Kot so zapisali, Poklicna gasilska enota Celje in gasilci te enote niso bili zavarovani pri njih. So pa z naslova zavarovanja odgovornosti delodajalca, ki jo je imela Energetika Celje sklenjenega pri njih, že izplačali odškodnino poškodovanemu delavcu Energetike Celje.

slovenija 05.02.14, gasilec, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom dre Slovenija Zavarovalnica AS: "Gasilci niso bili zavarovani pri nas"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • Harrison 08:02 21.december 2017.

    No zav. Maribor oz. sedaj Sava je znana po tem, da vedno komplicira na polno. Tudi dampirajo s premijami proti ostalim zavarovalnicam. Posledično zato ne izplačujejo oz. niso korektni pri ocenjevanju škod. Metati vse zav. v en koš ni pošteno, ...prikaži več ker vemo, da so nekatere, kljub nekaj večji premiji dosti bolj korektne. Me pa nekaj drugega zanima, kako so lahko gasilci prišli na intervencijo, brez zaščitne opreme.

  • evelux 17:38 20.december 2017.

    Hvala bogu nimam več nič pri sava zavarovalnici zavarovano .... ko je to bila mariborska zavarovalnica ja sedaj ko je sava pa drugje ....

  • Skipi 17:28 20.december 2017.

    Klasika vseh zavarovalnic "Vi samo podpišite, ne rabite nič spraševat ste zavarovani za vse". Ko pa do nečesa pride pa samo izgovor, izgovor, izgovor....