Slovenija
1007 ogledov

"Nova stavka bo lahko zelo v kratkem"

Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slove Saša Despot
Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravljajo na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna. 

Vlada po njegovih besedah ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat. "Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna," je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni želel govoriti.

Učiteljica Šolstvo Slovenija Ravnatelji in učitelji skupaj za višje plače, stavke ne izključujejo

Visokošolski sindikat že oblikoval stavkovni odbor

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je del omenjene skupine, so sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovali v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine. 

Kot je za STA dejal predsednik VSS Marko Marinčič, bi lahko bila skupna stavka s skupnimi zahtevami "zelo v kratkem". Pojasnil pa je, da želijo odpravo anomalij na enoten način in znotraj enotnega sistema.

stavka zdravnikov Nezadovoljni Zdravje Zdravniki bi spet stavkali

Drugačni pogledi kot SVIZ

V VSS so dopoldne v sporočilu za javnost zapisali, da se pogledi njihove pogajalske skupine o prihodnosti plačnega sistema zelo razlikujejo od pogledov Konfederacije sindikatov javnega sektorja, katere član je tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v katerem se bodo prihodnji teden člani začeli opredeljevati o stavki.

Pogajalska skupina, ki ji pripada VSS in jo vodi Jakob Počivavšek, se po navedbah VSS "zavzema za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov". "Zvišanja plač morajo biti enotna glede na delovno mesto in naziv, v primeru visokošolskega učitelja in sodelavca za štiri plačne razrede, kar je celo pod povprečjem zvišanja zdravniških plač od 1. oktobra letos," so navedli.

DURS: Potrošniki naj vedno vzamejo račun. Protest v Planici Slovenija Če ne bo pogajanj, v igri tudi stavka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 17:51 01.december 2017.

    Voluharji bodo spet štrajkali ! Polne riti vedno štrajkajo !

  • cogocogo 14:51 01.december 2017.

    delajte raje ne da ste vedno v neki stavki ja vasi delavni rezultati kazejo da ste zeloooo preplacani ,, ,,a vas ni sram ko stalno nekaj zahtevate a od sebe daste samo drek ,,,tale vas strukelj pa je najvecji parazit ...prikaži večnajvecji parazit druzbe ,,,kdaj so pa delavci ki garajoza vase place stavkali ,,,niso ker nimajo casa morajo delati da vi neljudje lahko zivite v izobilju ,,,ja prevec vas je v javnem sektorju .parazitov--- a ce ze delate je vecinoma skoda ,,