Slovenija
21 ogledov

"Kdor zavrača pogajanja, zavrača dialog"

protest
1/9
Saša Despot
Pred vlado se je zbralo več sto predstavnikov sindikatov javnega sektorja, ki vladi očitajo, a je enostransko končala pogajanja o plačah.

"Vlada je posegla v eno od temeljnih delavskih pravic, v pravico do pogajanj o ceni dela, ki so jo v trdih bojih v prvi polovici dvajsetega stoletja priborile generacije delavk in delavcev po svetu," je poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "Kdor zavrača pogajanja, zavrača socialni dialog. Kjer ni socialnega dialoga, je konflikt." 

Spomnil je, da je vlada lani zagotovila, da se bodo na letošnjih pogajanjih dogovorili o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov v prihodnjih treh letih, a je obljubo prelomila. 

Vlada naj sprememb ne dela brez soglasja

Voditelj druge pogajalske skupine Jakob Počivavšek je poudaril, da zahtevajo, da vlada spoštuje zaveze, ki jih je dala zaposlenim, se vrne za pogajalsko mizo ter se zaveže, da parlamentu ne bo predlagala sprememb plačnega sistema in posegala v pravice delavcev brez soglasja sindikatov. 

Protestnike je poleg obeh voditeljev pogajalskih skupin nagovoril tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Stalni pritisk po zniževanju pravic delavk in delavcev v javnem sektorju po njegovih besedah ogrožajo tudi pravice delavcev v gospodarstvu. "Če vladi uspe odpraviti pravico do socialnega dialoga v javnem sektorju, bo to že jutri prizadelo tudi delavke in delavcev v gospodarstvu," je poudaril. 

Koprivnikar poudarja, da se niso umaknili

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pred shodom, ob prihodu na sejo vlade, dejal, da mu ni razumljiva osnova za današnje proteste. Ponovil je, da se vlada iz pogajanj ni umaknila, ampak išče nove rešitve, kako zagotoviti odpravo varčevalnih ukrepov.

Proteste na nek način sprejema kot strah sindikatov, da bi jih zaobšli in ogrozili socialni dialog. To razume, vendar, kot zagotavlja, tega nikakor ne nameravajo, ampak iščejo rešitve, "kako tudi v javnem sektorju čim prej odpraviti varčevalne ukrepe, dobiti osnove za plačilo dobrih delavcev in na nek način pomladiti javni sektor in ga pognati v nov zagon".

dezurni@zurnal24si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:54 09.junij 2016.

    Ne bom nikol pozabil kak so sindikati zavrnil predlog da bi mal več vzel tistim ki imajo višjo plačo pa manj oziroma nič tistim ki imajo nizko. Kasneje so pa pristal na uravnilovko da se vsem za x% zmanjša plača. ...prikaži več. Vse samo za to da tisti ubogi revčki z velikimi plačami ne bi bili preveč prikrajšani. Banda sindikatovska. Ne dela za male ljudi, dela za elito. Sej zato pa imamo državo tako da spodbuja revščino. Zarad kameleonov sindikatov.