Slovenija
103 ogledov

Če ne bo pogajanj, v igri tudi stavka

planica 2014 skoku bloudkova velikanka Saša Despot
"Ne moremo biti več tiho," pravi Karmen Leban, generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma (GIT) Slovenije. Če jim ne bodo prisluhnili, ne izključuje možnosti stavke.

Sindikat bo v soboto v Planici z letaki opozarjali na položaj gostinskih delavk in delavcev. "Akcija bo primerna prazniku. Ne bomo delali težav. Vemo, da si Slovenci zaslužijo Planico, a istočasno menimo, da je treba slovensko in tujo javnost obvestiti o položaju gostinskih delavcev, ki so ravno tako pomembni za to, da se ta praznik in vsi drugi iztekli tako, da bodo vsi zadovoljni," o aktivnostih v soboto v Planici pove Karmen Leban

Predstavniki sindikata, ki jih bo moč prepoznati po enotnih kapicah, bodo med obiskovalce razdeljevali letake, s katerimi želijo opozoriti na veliko število presežnih ur, ki jih gostinski delavci niso dobili plačanih. "Številka je verjetno bistveno večja od te na letaku (op., p. 500.000 presežnih ur), ker v podjetjih, kjer nimamo sindikata, v majhnih gostilnah in restavracijah gredo te številke v nebo. Prepričana sem, da je teh ur prek milijona," ocenjuje Lebanova. 

Ob tem poudarja, da gre za urejena slovenska podjetja, kjer je lastnik država, ki pa ne naredi nič za to, da bi se delodajalci in sindikat usedli za pogajalsko mizo ter dorekli zvišanje plač in delovni čas zaposlenih. "Jamrajo. Kar naprej poslušamo, da ni kadra. Mi imamo tega dovolj. Normalno, da ni kadra. Kdo bo pa delal 14 ur na dan za 700 evrov plače. Dovolj je tega," je odločna.

V mesecu novembru in decembru so v sindikatu predlagali povišanje plač, a so naleteli na gluha ušesa. Predlagali so pogajanja o tej problematiki, ker so pred vrati tudi pogajanja o dvigu regresa, a kot pravi Lebanova, so dobili samo molk in ignoriranje. 

letak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
letak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

Aktivnosti se bodo stopnjevale

"Aktivnosti so zato, da se nekaj zgodi. Ne moremo biti več tiho, pridni, čakati in jokati," poudari sekretarka in napove nadaljevanje aktivnosti tudi po Planici. Potekale bodo v času velikonočnih praznikov, prvega maja in vse do začetka poletne sezone. "Po drugi akciji letakov, ki so v delu, bomo začeli preverjati pripravljenost članstva na stavko. Nič ne grozim. Če se  v mesecu aprilu in maju ne bo nič zgodilo, bodo šli koraki v to smer," napoveduje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar praufo
    praufo 10:56 25.marec 2017.

    o rešitvah čivkajo vrabci, golobi, vrane, srake, ekonomski strokovnjaki in še kakšen osveščen politik, tudi tukaj čivkamo, če ne moremo drugje, oz. če ne pridemo do besede, lahko bo to kdo slišal, upošteval ali pa tudi ne ... moraš pa ...prikaži več ločit kaj so rešitve in kdo ali kaj je šef, lahko so dobre, slabe, na koncu odloča "šef" ... pri nas mamo volitve, izbere se neko opcijo, koliko je to točno in pošteno, ne vem, ampak stvar deluje kot deluje, žal slabo že 25 let, ... in kaj naj potem z rešitvami ???

  • znalec 19:45 24.marec 2017.

    tudi naš ljubljeni borat je občutil stisko planiških hlapcev in se tudi za trenutek ni nasmehnil...jutri bo nov dan in prišli bojo drugi bolj pomebni prasci na pir, žretje in razplod..

  • Simon Karoli 17:46 24.marec 2017.

    Zapomnite se če hočeš, da se nekaj spremeni ne cvili samo kako je hudo in da oni nič ne naredijo ampak pridi z rešitvijo na plan. Se spomnite še onega stavka: Slovenc sem ne jokam iščem rešitev! Tega stavka večina ...prikaži več ne razume in si ga seveda vsak razlaga po svoje. Torej če hočemo imeti spremembo moramo priti naprej z rešitvami in ljudmi, ki bodo to izpeljali do takrat pa bodimo raje tiho. No sedaj se pa izprsite z - saj je lažje cviliti kot…