Zdravje > Aktualno
599 ogledov

Zdravniki bi spet stavkali

stavka zdravnikov Saša Despot
Jezni zdravniki napovedali, da bodo stavkali 27. novembra

Zdravniški sindikat Fides bo zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma 27. novembra aktiviral stavko s polno prekinitvijo dela skladno z zakonom.

Vladi očitajo, da ne izpolnjuje stavkovnega sporazuma, ki ga je sindikat z vlado sklenil marca. Ministrica očitke zavrača in poudarja, da je odprta le še sistemizacija plač v javnem sektorju.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc mora narediti vse, da do stavke ne pride, je prepričan predsednik sindikata Konrad Kuštrin, ki meni, da si stavke ne želi nihče, ne zdravniki, gotovo pa ne javnost. "Ministrstvo je lastnik javnih zdravstvenih zavodov in lahko ukrepa, tako kot je to zaželeno in potrebno," je še dejal.

Stavkovne zahteve niso realizirane

Kuštrin je opozoril, na anekse h kolektivnim pogodbam, ki po njegovem niso realizirani:  "Zdravniki, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na zahtevno delovno mesto specialista, bi morali pogodbe podpisati že dovolj zgodaj, da bi oktobrske plače, izplačane novembra, že bile višje," je dejal. Nerealiziran pa je tudi variabilni del plač. "Zdravniki delajo več, izpolnjujejo pogoje, kolikor je možno, vendar za to niso nagrajeni," je še opozoril predsednik Fidesa.

Kolektivna pogodba je delodajalcem naložila, da bi morali v trimesečnem obdobju narediti načrt, kako bodo zdravnikom olajšali delo, a v večini javnih zavodov tega niso naredili. Po Kuštrinovi oceni to kaže, da je menedžment "na katastrofalnem nivoju funkcioniranja". stavka Slovenija Tako podporo ima zdravniška stavka v javnosti

V Fidesu se tudi ne strinjajo s predlogom vladne strani, da bi se za odpravo stropa smatral 60. plačni razred. Medtem ko zdravniki določbo iz sporazuma razumejo kot popolno odpravo plačnega stropa, jo vlada interpretira kot premik na 60. plačni razred.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stavko bi nadaljevali še bolj intenzivno

V sindikatu poudarjajo, da je izvajanje vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob kaotično. 

"Naše napovedi, da menedžement v večini zdravstvenih zavodov tega ni sposoben izvajati, so se uresničile. Še huje, tega ni sposoben niti ustrezno informacijsko podpreti," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Glede na vse navedeno glavni odbor ni imel dovolj podlage za prekinitev stavke. Prav nasprotno menimo, da gredo trendi ponekod celo v napačno smer in je treba priprave na nadaljevanje stavke intenzivirati," so sporočili iz Fidesa.

Kolar Celarčeva: "Svoje sem uresničila"

Ministrstvo za zdravje je zahteve iz stavkovnega sporazuma uresničilo, odprta je le zahteva glede 57. razreda kot plačnega stropa za zdravnike, kar pa je stvar ministrstva za javno upravo in odvisno od pogajanj z drugimi sindikati, je po napovedi stavke zdravnikov dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Napovedala je, da bodo pogovore z zdravniki nadaljevali.

Fides medtem opozarja, da je glavni stavkovni odbor za 15. november sklical izredno letno konferenco sindikata, na kateri bodo odločali o njegovih nadaljnjih pooblastilih.

Če na omenjeni konferenci ne bodo sprejeli drugačne odločitve, se bo stavka začela 27. novembra ob 7. uri zjutraj.

Komentarjev 1
  • jozicamurn 18:22 28.september 2017.

    Stavkati bi morale preobremenjene medicinske sestre, katerim se plača ni dvignila že 9 let, ne pa samo te "višje diplomirane", ki nič ne delajo in smrdijo na delovnem mestu ter dodatno obremenjujejo medicinske sestre z delom, ki bi ga morale ...prikaži več opravljati prav same. Kje je tukaj inšpekcija, ko bi morala to preveriti. Doktorji pa so glede na tujino premalo plačani a med njimi spoštujem predvsem kirurge.

Sorodne novice