Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Zdravniška stavka: Kot vse kaže, jim bo vlada tokrat rekla ne

urgenca Anže Petkovšek
Zdravniki še vedno stavkajo, vlada bo o njihovih zahtevah odločala na svoji seji. Po do sedaj povedanem, bo njen odgovor ne. Minister Koprivnikar ob tem pravi, da so zanj pomembnejši najslabše plačani javni uslužbenci.

Zdravniška stavka: Zbor na UKCL | Avtor: Fides Fides

Vlada očitno ne bo pristala na zahteve Fidesa, saj ne želi, da bi za zdravnike veljal drugačen sistem kot to velja za druge javne uslužbence. Da je proti izstopu zdravnikov iz plačnega sistema, je jasno povedal minister Boris Koprivnikar:  "Nisem naklonjen izstopu zdravnikov iz tega sistema, vlada ne želi, da bi za zdravnike veljal drugačen, vzporedni sistem," je dejal minister za javno upravo, ki je že pred tem opozoril, da bi odhod ene skupine zelo verjetno pomenil tudi odhod drugih. 

Koprivnikar je še poudaril, da tak odhod  tudi ne bi pomenil več denarja za posamezne skupine, saj je količina denarja, ki je na voljo za plače v javnem sektorju, "takšna, kakršna pač je". Temu stališču je pritrdil tudi predsednik vlade 

Protest pomočnic vzgojiteljic | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je znano, so nezadovoljstvo s plačami nedavno nazaj izražale tudi pomočnice vzgojiteljic, pa uslužbenci iz plačne skupine J, kot so hišniki, perice, čistilke... Minister Koprivnikar je za Radio Slovenija dejal, da bodo zanj v prednosti prav ti, najslabše plačani javni uslužbenci: "Sam se bom za to odločno zavzemal," je poudaril.

Medtem pa sindikat Fidesa opozarja, da njihove zahteve o izstopu niso nove, kot je to zatrjevala vlada, odločitev pa je padla po ugotovitvi, da vlada njihovega fleksibilnega dela plač in napredovanj ne bo mogla uresničiti.

Ministrica se ni držala dogovorov

Vodilni fidesov sindikalist Konrad Kuštrin je ob tem dejal, da je ministrica za zdravje kršila dogovor, da ne bodo komentirali podrobnosti pogajanj, s tem ko je v ponedeljek medijem dejala, da Fides ni pripravljen na pogajanja in popuščanja.

Stavka Fides | Avtor: Fides Fides
Kuštrin  je še enkrat ponovil, da zdravniki stavkajo za boljši zdravstveni sistem, "v nasprotju z vlado, ki do sedaj ni naredila nič".

Po njegovem premier Cerar sploh ni ustrezno seznanjen, kako deluje zdravstveni sistem, kakšne so pomanjkljivosti in kaj je treba narediti: "Zaman je zdaj pozivati zdravnike naj nehajo stavkat, da prenehamo stavkat, ker bi v bistvu pred nami v tej državi morali stavkati bolniki, saj jim je slabše kot nam," je dejal.  

V petek pa bo glavni odbor Fidesa obravnaval sklep vlade in odločal o morebitni zaostritvi stavke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • leonardo 08:02 17.november 2016.

    Ob objavi takšnih plačah zdravnikov upam, ampak res upam, da jih bo vlada poslala nekam. Hujskača pa v arest! ( Saj vem, da iz tega ne bo nič. Kaznovali so samo policijskega sindikalista, zdravniški pa bo verjetno samo napredoval in ...prikaži več se še naprej packal pred narodom)