Slovenija
40 ogledov

Zdravniška stavka: Zdravniki zaostrili stavko

Zdravniška stavka: Zbor na UKCL Fides
Fides odločil: Zdravniki bodo v torek zaostrili stavko

Zdravniki stavkajo že enajst dni, iz zdravstvenih ustanov širom po Sloveniji pa sporočajo o težavah; odpadajo preiskave, nenujne operacije, pred vrati je vikend, ko se pričakuje naval predvsem na urgence.

Preberite še: Stavkajo zdravniki, kasirajo sestre

Kaj pomeni zaostritev?

Glavni odbor Fidesa je sedaj obvestil, da bodo stavko še zaostrili, kar pomeni, da bodo od torka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom; obravnavali bodo le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov in operacij.

Kot je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, pogajanja sicer še potekajo, vendar se boji, da danes ne bodo prišli skupaj, da bi zamrznili stavko.

Kuštrin je pred pogajanji dejal, da pričakuje "kakšno presenečenje glede na to, da je vlada ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc dala pooblastila, da se pogaja in pride s kakšnimi novimi predlogi".

A kot pravi, bodo zelo hitro videli, ali ima vlada kakšne nove zavezujoče predloge: "Če ne, bomo pogajanja prekinili, obvestili stavkovni odbor in nadaljevali takrat, ko bo vlada imela kaj v rokah," je dejal.

O zaostritvi stavke se je govorilo že v začetku tedna, a se je takrat Fides odločil, da naj vlada do četrtka  odloči o njihovi zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kot je znano, je to vlada včeraj zavrnila.

"Izstop iz enotnega plačnega sistema je bil pred tremi tedni dogovorjen na skupni pogajalski skupini kot najbolj elegantna možnost. Kljub temu ostaja na mizi stavkovna zahteva, kar pomeni spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju z vertikalnimi napredovanji in odpravo omejitve preseganja 57. plačnega razreda," je dejal Kuštrin.

Stavko pripravljeni zamrzniti, vendar...

Konrad Kuštrin | Avtor: Fides Fides
Da bi preprečili zaostritev stavke, se mora vlada po Kuštrinovih navedbah zavezati, da bo v DZ poslala predlog spremembe sistema plač v javnem sektorju z obvezujočim rokom izvedbe. "Recimo, da vlada to naredi ta mesec - potem smo mi morda pripravljeni zamrzniti stavko za dva meseca," je dejal.

Pogajanja se bodo nadaljevala tudi v ponedeljek, v Fidesu pa pravijo, da so se pripravljeni pogajati tudi čez vikend.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 08:50 20.november 2016.

    šele ko si bolan, lahko na svoji koži občutiš vso bedo slovenskega zdravstva, vsaka stavka nekako sugeriera na to, da so plače prenizke, za tistega, ki pokasira 5000€ mesečno in več, najbrž ni problem plača, ampak to da ima preveč ...prikaži več dela in če mu dajo še jurja gor, a bo potem še več moral delat, oz. dežurat, ... za tistega ki pa dela za 700€ ali manj, je pa seveda problem, ampak vse to kaže na nesposobnost vlade, ki sistema ne zna organizirat, predvsem kadrovsko ... ves čas govorijo samo o denarju, ampak to samo po sebi ne reši problema, če le tega ne znajo pravilno in učinkovito razporedit in naredit to zdravstvo učinkovito

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 15:23 19.november 2016.

    Sram jih je lahko.So drugi načini da pridejo do cilja,ne pa prek trupel.Poznam zdravnico ki se samo šlepa in nateguje.Pokvarjena je do kosti.Direktor tolerira,ker je mož zelo pomemben-baje.

  • mrki 10:13 19.november 2016.

    upam da jim štromarji izklopijo elektriko , tam kjer oni na državnih aparatih popoldan fušajo , pa njihove pisarne naj tudi ostanejo brez štroma..