Slovenija
48 ogledov

Tako podporo ima zdravniška stavka v javnosti

stavka bbb
Stavke zdravnikov ne podpira skoraj tri četrtine vprašanih.

Javnost zelo odločno nasprotuje stavki zdravnikov, saj je ne podpira 71 odstotkov sodelujočih v raziskavi javnega mnenja, podpira pa jo 18 odstotkov, je pokazala raziskava Delo stik. Da so razmere v zdravstvu slabe, meni 57 odstotkov vprašanih, da so dobre, pa jih meni le 17 odstotkov, piše današnje Delo.

Ko so aprila letos merili odnos javnosti do stavke policistov, je bila naklonjenost tej stavki relativno velika, saj jo je podpirala več kot polovica vseh vprašanih, proti pa se jih je izrekla zgolj petina.

Sindikalni argumenti prepričali le 15 odstotkov vprašanih

Po mnenju 27 odstotkov anketirancev imajo prav oboji, tako predstavniki zdravniškega sindikata Fides kot vlada. Nato pa že 22 odstotkov anketiranih odgovori, da so jih bolj prepričali vladni argumenti kot Fidesovi. Argumenti zadnjih so prepričljivejši za 15 odstotkov vprašanih, medtem ko četrtina sodelujočih v anketi pravi, da nihče od vpletenih nima prav.

Skoraj polovica anketiranih se v zdravniški stavki ni želela postaviti na nobeno stran, takoj za to veliko skupino pa je s 27 odstotki že delež anketirancev, ki se vidijo na strani vlade, na strani zdravnikov pa je 22 odstotkov sodelujočih v anketi.

Večina javnosti: zdravniške plače so primerne

Polovica sodelujočih meni, da imajo zdravniki v Sloveniji primerno plačo, 35 odstotkov vprašanih pa meni, da imajo visoko oz. zelo visoko plačo. Da imajo zdravniki nizko oz. zelo nizko plačo, jih meni 13 odstotkov vprašanih. Skoraj 70 odstotkov sodelujočih v anketi pravi, da izločitve zdravnikov iz enotnega plačnega sistema za javni sektor ne podpirajo.

Kljub kritičnemu odnosu javnosti do zdravniške stavke 74 odstotkov vprašanih meni, da je poklic zdravnik v Sloveniji še vedno cenjen. Da ni cenjen, meni četrtina sodelujočih v anketi. Na podlagi tega na Delu sklepajo, da stavka še ni občutno načela ugleda zdravnikov v slovenski javnosti.

Spletno anketiranje je za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 541 odraslih državljanov med 16. in 18. novembrom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • borut54 23:08 29.september 2017.

    Zakaj pa je teh problemov ni bilo v jugi. Takrat so imeli zdravniki konkurenco tudi v vojaški bolnici.

  • romzy2 18:50 21.november 2016.

    Pa si to poglejte/ kdo sploh vodi UKChttps://www.portalplus.si//img/pdf/a0e71699-ed11-4630-99cd-579c28c585d6.pdf in vam bo vse jasno kakšne pijavke se bogatijo v zdravstvu.Me je sram da sem delav do 64 leta in prejemam mičloščino in sedaj se bojim pa še zbolet.... in ...prikaži več kako si sploh upajo izsiljevat vlado in narod...

  • jakec1575 16:38 21.november 2016.

    najhuje je to da sta Fieds in zbornica skozi 15 let ustvarila kriticne razmere pomanjkanja zdravnikov, saj zbornica razpisuje pripravnistva in specializacije. Sedaj pa na plecih mladih zdravnikov, ki delajo po 12 ur na urgenci za relativno srednjo placo, skusajo ...prikaži več doseci nore ideje 200 starih prdcev, ki bi radi, da jim bianco placamo 40 ur samo zato, ker so zdravniki, potem pa nadure, kot ce bi lahko oni takrat privat delali v prostem casu, pa ne morejo. kdo je ustvaril te razmere? pacienti? Ali zbornica? denar za specializacije je zginil skozi dvorne dobavitelje. Dokler se to ne resi, aboslutno niti centa visje place, ministrica takoj naj razpise delovno obveznost, jutri naj zacnejo iskati tujce, ki bodo nadomestili kostruna in vse ostale "nenadomestljive", takoj ponuditi pogodbo vsem, ki se jim specializacije zakljucuje, poiskati med tujci dodatne sile. pa da vidimo potem "nenadomestljive", kako bodo tenko piskali. Ce sploh bodo. To ni za zapor. To je za pred zid.