Slovenija
1895 ogledov

Večina je proti dvigu plač v javnem sektorju

Štrukelj tiskovka Anže Petkovšek
V drugi polovici januarja in v začetku februarja se obeta stavkovni val v javnem sektorju.

V drugi polovici januarja in v začetku februarja lahko pričakujemo stavkovni val v javnem sektorju. Prva od napovedanih stavk, v kateri bodo sodelovali sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, bo prihodnji teden, sindikalisti bodo njen potek predstavili danes. 14 februarja pa bodo po napovedih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki ga vodi Branimir Štrukelj, zaprte vse šole in vrtci. 

Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev
Protest poklicnih gasilcev Slovenija Gasilci napovedali dvodnevno opozorilno stavko

O stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja bodo danes govorili tudi koalicijski partnerji. Do torka morajo sestaviti enotno vladno pogajalsko skupino, že danes zvečer pa naj bi odgovorili tudi na predlog odzivanaj na vse stavkovne zahteve. Poleg ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, se bo vrha koalicije udeležila tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Sindikalne zahteve dosegajo 991 milijonov evrov

Koprivnikar je po četrtkovi seji vlade sporočil, da vseh sindikalnih zahtev ni mogoče uresničiti, saj po zadnjih vladnih izračunih skupaj dosegajo 991 milijonov evrov. Resorna ministrstva se morajo do danes opredeliti do stavkovnih zahtev in s tem seznaniti ministrstvo za javno upravo, vlada pa bo na tej podlagi na prihodnji seji pooblastila pristojne ministre za ločena pogajanja.

Učitelj v razredu Slovenija Vlada potrdila dogovor z zdravniki, višje plače zahtevajo tudi šolniki zdravstvo Zdravje Obremenjene medicinske sestre med oddelki kar s skiroji

Za februar je stavke napovedalo pet sindikatov, v stavki 24. januarja pa bo po sedanjih napovedih sodelovalo 17 sindikatov javnega sektorja iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek. V podporo stavki pred poslopjem vlade ta dan pripravljajo tudi protestnih shod. 

Javno mnenje sindikatom ni naklonjeno

Slovensko javno mnenje sicer po izsledkih ankete Dela ni preveč naklonjeno stavkovnemu v javnem sektorju. Da stavke sindikatov javnega sektorja ne podpira, je namreč odgovorilo bistveno več anketiranih od tistih, ki so ji naklonjeni. 

Novoletno darilo Vladno darilo Slovenija Višje plače za direktorje, ravnatelje in tajnike

Da stavko sindikatov zelo podpira, je odgovorilo le devet odstotkov anketiranih, 21 odstotkov pa jo podpira. Na nasprotni strani jih 22 odstotkov stavke ne podpira, 24 pa je sploh ne podpira. 22 odstotkov jih je odgovorilo z "niti da niti ne", neopredeljena pa sta bila dva odstotka vprašanih.

Podobno razmerje je anketa pokazala tudi glede vprašanja podpore dvigu plač v javnem sektorju. Takšen ukrep zelo podpira 11 odstotkov, podpira pa 25 odstotkov vprašanih. Ne podpira ga 21 odstotkov, sploh ne podpira pa prav tako 21 odstotkov anketiranih. Enak odstotek jih je odgovorilo z "niti da niti ne", en odstotek pa jih je ostalo neopredeljenih.

Števec kilometrov Kilometrine Slovenija V letu 2018 spremembe pri povračilu stroškov za prevoz na delo

Velika večina (70 odstotkov) anketiranih meni, da je 170.000 javnih uslužbencev za Slovenijo preveč. Da jih je ravno prav, jih je menilo 12 odstotkov, da je uslužbencev premalo, pa tri odstotke. 15 odstotkov se jih ni opredelilo.

Prednost pri vprašanju, kdo bo zmagal v konfliktu med vlado in sindikati, anketirani pripisujejo slednjim. 29 odstotkov vprašanih namreč meni, da bodo zmagali sindikati, le devet odstotkov pa, da bo zmagala vlada. Da bodo zmagali oboji, jih meni 24 odstotkov, da nihče, pa 28 odstotkov. Desetina vprašanih je bila neopredeljena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • mph 08:06 16.januar 2018.

    Slovenci, narod vrtičkarjev. Nikoli se ne bo nikoli doseglo dokler bo veljalala parola naj sosedu crkne krava, če je jaz ne morem imet. To je vse. Malo si vrli bruhači na forumih poglejte Francoze in njihovo enotnost.

  • ode 19:58 15.januar 2018.

    Hočemo referendum o dvigu plač v javnem sektorju.

  • Boris Jug 18:08 15.januar 2018.

    A se sploh zavedate kdo ustvarja novo vrednost.Štrukelj ti in tisti ki jih zastopaš nas v šolah proletarce to dobro učite, sami pa serjete v lastno skledo. Sram vas bodi. Na bruhanje mi gre ko te zagledam na TV