Slovenija
64487 ogledov

V letu 2018 spremembe pri povračilu stroškov za prevoz na delo

Števec kilometrov
Nepravično ureditev, na katero je varuh opozoril že leta 2013, naj bi končno popravili.

Pisali smo že o razlikah pri povračilu stroškov za prevoz na delo, ki postavlja zaposlene v neenak položaj, na kar je že leta 2013 opozorila Komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti. Dvom v pravičnost in logičnost situacije je izrazil tudi varuh človekovih pravic. 

Sedanja ureditev določa, da se zaposlenemu primarno povrnejo stroški javnega prevoza, če ta ni možen, pa se mu za razdaljo od bivališča do delovnega mesta povrne kolometrina. Na tej podlagi se lahko povračilo stroškov za prevoz na delo dveh oseb, ki stanujeta v istem kraju, a imata različne delovnike, kar pomeni, da se ena oseba lahko posluži javnega prevoza, druga pa ne, razlikuje tudi prek sto evrov ali več.

Voznik Drugačno obračunavanje potnih stroškov Slovenija Za isto razdaljo 140 evrov razlike

Na nepravičnost opozoril že varuh

Na varuha človekovih pravic se je tako leta 2013 obrnil prebivalec Tržiča, ki se je na delo vozil na Jesenice. "Ker dela v dveh izmenah, nima možnosti javnega prevoza, zato dobi povrnjeno kilometrino v višini cca. 160 evrov za dvajset delovnih dni," so zapisali pri varuhu. "Njegov sodelavec, ki se na delo vozi z istega kraja, dela pa v delovnem času, ko je možen javni prevoz, dobi povračilo stroškov prevoza na delo in iz dela v višini stroškov javnega prevoza - avtobusa v višini cca. 300 evrov. Razlika v višini povračila stroškov prevoza za dva javna uslužbenca, ki se vozita na delo v isti državni organ iz istega kraja, je torej približno 140 evrov mesečno." 

avtobusna postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, pojasnjujejo, da aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti za javne uslužbence enotno urejajo področje povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Za funkcionarje pa je povračilo stroškov prevoza na delo in z dela urejeno v zakonu za uravnoteženje javnih financ in v uredbi o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela za funkcionarje.

Sindikati nočejo pristati na manj

"Da sedanja ureditev področja povračila stroškov prevoza na delo in z dela ni ustrezna, je v preteklih letih opozorila tudi Komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, ki je strankam kolektivne pogodbe priporočila, da čim prej pričnejo pogajanja za drugačno ureditev področja, in sicer tako, da se za vse javne uslužbence zagotovi enak izhodiščni položaj," razlaga Olga Golub z ministrstva za javno upravo.

Najvišji znesek povračila okoli tisočaka

V oktobru 2017 je bilo javnim uslužbencem izplačanih 10,7 milijonov evrov povračil stroškov prevoza na delo in z dela. Najvišji znesek povračila stroškov prevoza na delo in z dela znaša 939,58 evrov, povprečen znesek povračila stroška prevoza na delo in z dela na javnega uslužbenca v navedenem mesecu pa znaša 63,4 evrov.

Dodaja, da je vlada s ciljem zagotovitve enakega položaja javnih uslužbencev in poenostavitve izračunavanja višine povračil stroškov prevoza na delo in z dela že v letih 2013 in 2014 pripravila dva predloga aneksa h KPND in ju posredovala sindikalni strani. "Ključna sprememba je vključevala uvedbo razdalje od kraja bivanja do delovnega mesta kot edinega kriterija za določitev višine povračila stroškov prevoza, pri čemer bi se zaposlenim, glede na to razdaljo, povrnila izključno kilometrina," pojasnuje Golubova.

A do dogovora med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja ni prišlo. "Sindikalna stran namreč ni pristala, da bi se zaradi nove ureditve, ki bi upoštevala razdaljo, kot izključni kriterij za določitev višine povračila, nekaterim javnim uslužbence to povračilo znižalo, kljub temu, da jim je bilo pojasnjeno, da se bo drugim to povračilo zvišalo," pravi Golubova.

Letos pogajanja tudi o tej temi

Decembra leta 2016 sta se z Dogovorom o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju pogajalski strani dogovorili, da se v letu 2018 pričnejo pogajanja o preostalih ukrepih na področju stroškov dela v javnem sektorju, ki so bili uveljavljeni s sprejetjem ZUJF in aneksov h kolektivnim pogodbam v letu 2012 zaradi krize. "V tem kontekstu naj bi v letu 2018 bila ponovno obravnavana tudi problematike povračila stroškov prevoza na delo in z dela," pojasnujejo pri ministrstvu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • marialorca 07:59 02.januar 2018.

    *** Najvišji znesek povračila stroškov prevoza na delo in z dela znaša 939,58 evrov *** ,,, ali 46,979€/dan za najcenejši javni prevoz .... Od kod do kod, s čim, koliko časa se vozi za kako visoko plačo?

  • kapibara1 20:48 01.januar 2018.

    Prevoz in malica, samo eno sprenevedanje in kupovanje socalnega, NE-obdavčenega, miru. UKINT ta dva nadomesila, Kje si pa še videl, da ti delodajalec plača, da prideš do njega in mu delaš ? Ostani doma ali pa sam pridi do delodajalci, ...prikaži več, kateri te plača ..kot , da bi ti trgovina plačala pot do štacune ??

  • Gigiiinjo 19:02 01.januar 2018.

    ali pa ko si zaposlen za nedoločen čas in se preselišč. Če se preseliš bližje službi, se ti v pogodbi spremeni prebivališče in dobiš manjše potne stroške. Če se pa kam dlje od službe pa se spremeni a ti ne ...prikaži več pripadajo večji potni stroški, temveč ostanejo stari. Kdo je tu nor ?