Slovenija
1229 ogledov

Za isto razdaljo 140 evrov razlike

Voznik Profimedias
Za isto razdaljo prevoza na delo dobi prva oseba 160, druga pa 300 evrov povračila. Ministrstvo si prizadeva za poenotenje, sindikati bi radi zvišali kilometrino. Spremembe napovedujejo v letu 2016.

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so dogovoru o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016, ki je bil podpisan konec novembra lani, dogovorili, da se v kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev drugače uredi povračilo stroškov prevoza na delo in z dela.

"Na ministrstvu za javno upravo si bomo prizadevali, da se v kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev za ves javni sektor uveljavi rešitev, ki bo sledila pozivu Komisije za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti in preprečila neenak položaj javnih uslužbencev v tej zvezi," pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar

Neenak položaj uslužbencev

Komisija je že leta 2013 opozorila, da so zaposleni po sedaj veljavni ureditvi v neenakem položaju. Določa namreč, da se zaposlenemu primarno povrnejo stroški javnega prevoza, če ta ni možen, pa se mu za razdaljo od bivališča do delovnega mesta povrne kolometrina. 

"Glede dejstvo, da delodajalec zaposlenemu ne povrne dejansko nastalih stroškov, npr. na podlagi izkazanega računa, in ga tudi ne zanima, kako oziroma s čim zaposleni prihaja in odhaja z dela, je vladna stran predlagala sindikalni strani, da naj bo razdalja od bivališča do delovnega mesta edini kriterij za določitev višine povračila teh stroškov," pojasnjuje Vanja Režonja Utenkar z ministrstva. "To pomeni, da bi se zaposlenim povrnila kilometrina. Na ta način bi zaposleni, ki so enako oddaljeni od bivališča do delovnega mesta, prejemali isto višini povračila prevoznih stroškov." 

Takšna ureditev, bi zmanjšala tudi administriranje delodajalca, ki bo za določitev pravilne višine tega povračila potreboval zgolj podatek o višini kilometrine in o razdalji, a je predlog sindikalna stran že enkrat zavrnila.

Minus za tiste, ki živijo v mestu

"Vlada bi želela pod izgovorom, da bi poenostavila plačevanje stroškov, to operacijo izvesti finančno nevtralno," namero vlade zavrača Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS Slovenije). "Nekateri bi imeli nekaj več, nekateri nekaj manj, a mi na ta manj od tega, kar je sedaj, ne moremo pristati."

Dodaja, a želijo potne stroške urediti, venar tako, da se zagotovi ustrezno vračilo, ki je bilo znižano v času krize. "Če bi vsi dobivali kilometrino, ne glede na to, ali živijo v mestu, kjer opravljajo službo, ali se vozijo iz drugega kraja, bi bili tisti iz mesta precej na slabšem, saj sedaj dobivajo mesečno vozovnico," poudarja Štrukelj. "Razlika bi lahko znašala tudi 20, 25 evrov ali še več."

Avtobusna postaja Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policisti bi radi višjo kilometrino

Posebno je tudi vprašanje policijskih prevozov, saj se policisti in policistke ne redko na delo vozijo iz enega konca države na drugega. "Mi še vedno vztrajamo, da, četudi pride do takšne ureditve povračila na kilometrino, se je potrebno pogovarjati o odstotku," pravi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. "Tak procent, kot je sedaj, je nesprejemljiv, saj ne predstavlja niti povračila stroškov goriva, kaj še vsega ostalega."

Če javni uslužbenec nima možnosti prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, se mu prizna kilometrina v višini osem odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega motornega bencina. "Mi zahtevamo, da se ta odstotek zviša vsaj na 12 odstotkov," poudarja Uroševič.

Strinja se sicer, da se potni stroški za isto oddaljenost sedaj neenako obačunavajo. "Ne le policistom, tudi dva uradnika, ki sta soseda, imata lahko tudi do 50 ali 60 odstotkov različno višino povračil, ker se nekomu obračunava vozovnica, drugemu pa kilometrina."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • mucek4 08:03 01.april 2016.

    V normalni državi, bi moral biti javni prevoz hitrejši in cenejši.

  • kapibara 09:48 10.marec 2016.

    Ukint nadomestilo prevoza.. !!- če hočeš delat, pridi v službo..!! ne pa še, da ti dam plačo, dam še za prevoz.. ??- prevoz raje v NETO plačo..- Da se vozijo iz Jesenic ali MB v LJ "v ...prikaži več"v službo", in imajo to še plačano je nonzens..

  • Hi5 09:03 03.januar 2016.

    gospodine Radivoje Uroševiću: organizirajte policiste po 2-4 iz vsake policiijske postaje, kupite službene Cliote ali Škode Fabie za 9.000€ in naj se vozijo na delo 100 kilometrov daleč ali več, če je že potrebno. Ne pa razmišljat o tem, da ...prikaži več bi višali kilometrine.