Slovenija
28408 ogledov

Če imate otroke v vrtcu ali šoli, morate prebrati tole ...

Učilnica
V katerih primerih bodo vrtci in šole zagotovili varstvo za otroke?

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, je za 14. februarja napovedal stavko. "Na dan stavke bodo zaprti vsi vrtci in šole, na katerih ima SVIZ svoje članstvo in je bila na njih izglasovana stavka," pojasnjuje Sandi Modrijan iz SVIZA in dodaja, da bodo same 'stavbe' sicer odprte, a pedagoški proces ta dan ne bo potekal.

Vrtci bodo zagotovili nujno varstvo, a je potreben dogovor tri dni v naprej

Tudi vrtci bodo na dan stavke zaprti. "V SVIZ bomo staršem vrtčevskih otrok posredovali posebno obvestilo o stavki, v katerem jih bomo med drugim obvestili, da stavkajoči dela na dan stavke ne bodo izvajali," pojasnjuje Modrijan, ki izpostavlja, da ne glede na to po vrtcih organizirano varstvo za nujne primere.

Nujni primeri pa morajo biti predhodno dogovorjeni s starši najpozneje tri dni pred izvedbo stavke.

Pojasnjujejo, da gre predvsem za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti.

šolam | Avtor: Profimedia Profimedia
"Otrokom, ki bodo ta dan prišli v varstvo, bodo zaposleni skušali zagotoviti stik z njim znanim strokovnim delavcem in enostaven obrok."

Na osnovnih šolah ne bo pouka, varstvo ob posebnih okoliščinah

Tudi v (osnovnih) šolah na dan stavke pouk ne bo potekal. "Kolegom bomo sicer svetovali, da se v po lastni presoji nujnih primerih odločijo o morebitnem sprejemu posameznih otrok v varstvo, če je to mogoče ali okoliščine to zahtevajo," razlagajo pri Svizu in dodajajo, da v srednjih šolah na dan stavke pouka ne bo. 

Podrobna navodila, ki jih bodo vrtci in šole posredovale staršem najdete na spodnjih povezavah: 

- Navodilo staršem vrtčevskih otrok

- Navodilo staršem osnovnošolskih otrok

Ob stavki tudi protestni shod

Stavko bo spremljal protestni shod šolnikov v Ljubljani, medtem ko bodo na šolah stavkovne straže. Pred učitelji in vzgojitelji bodo 24. januarja stavkali še drugi zaposleni v javnem sektorju, na področju zdravstva, veterine, farmacije, socialnega dela, javne uprave ter novinarji RTV Slovenija.

Kakšne so zahteve?

V sindikatu zahtevajo zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela, regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači ter spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru določil kolektivnih pogodb in dogovorov.

Učitelji pristojne pozivajo k takojšnjemu začetku pogajanj o zvišanju plač izobraževalcev in izobraževalk ter ponovni vzpostavitvi porušenih razmerij v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in državni upravi.

Komentarjev 14
  • ciril17 19:50 07.februar 2018.

    ne moreš verjet , pa tale javna uprava, ko že tak ima lepe plače skozi stavka, kdaj bo gospodarstvo na vrsti, ko res ima za kaj stavkat,pa ja to ni več res kaj se dogaja, zelo žalostno, da država skozi ...prikaži več podpira javno upravo, kaj pa gospodarstvo

  • mymind 07:57 17.januar 2018.

    Banda... odpoved naj dajo in naj gredo v gospodarstvo. Skupaj s sindikalisti. Lahko je s polno pi... štrajkat, ko veš da te ne bo nihče odpustil. Javno upravo bi morali zmanjšat za 20%.

  • softundsicher 00:42 17.januar 2018.

    Mene zanima ali bodo stavkali tudi v zasebnih šolah in vrtcih.