Slovenija
6669 ogledov

Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

Šola
Lahko se zgodi, da bo treba manjkajoče ure nadomeščati.

Danes v okviru splošne stavke javnega sektorja stavkajo zaposleni v 18 vrtcih in osmih osnovnih šolah, 14. februarja pa se jim bodo, pod okriljem Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), pridružili še v preostalih vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Na dan stavke vrtci in šole praviloma ne bodo izvajali pedagoškega programa, bodo pa poskrbeli za varstvo otok, ki jih bodo pripeljali starši. Le ti sedaj sprašujejo, ali bodo morali namesto v sredo otroci v šolo v soboto, da bi nadomestili manjkajoče ure pouka. 

Nadomeščanje odvisi od pogajalskih izhodišč

V sindikatu šolnikov (SVIZ) pravijo, da ni razloga, da bi morali otroci zaradi stavke v šolo na soboto. "Stavka je zakonita prekinitev dela, zato po našem mnenju ni podlage za nadomeščanje," pravi Branimir Štrukelj iz SVIZA in dodaja, da v nobenem primeru ne more biti nadomeščanja, če stavka ni plačana: "Zaposleni bi v tem primeru nadomeščali dan stavke, za katerega niso bili plačani. To preprosto ne gre."

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia
A na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, pravijo, da zadeve niso tako enoznačne, nadomeščanje oz. plačilo stavke pa je stvar pogajalskih izhodišč, do katerih še niso prišli.

Na vprašanje, ali bodo morale šole, na katerih bo pouk zaradi stavke odpadel, manjkajoče ure nadomestiti, na ministrstvu odgovarjajo: "Na omenjeno vprašanje zaenkrat še ne moremo odgovoriti, dokler ni znano, v kateri smeri bo šel dogovor med pogajalci o tem, kdo bo pokril stroške omenjene stavke." 

V primeru, če bi stavka trajala dalj časa in bi bilo zato ogroženo izvajanje načrtovanega učnega programa ter določila o 95 odstotni realizaciji učnega načrta, bi stopil v veljavo 17. člen Pravilnika o šolskem koledarju, v skladu s katerim minister določi način izvedbe programa.

Koprivnikar: Te stavke nismo dolžni plačati

Kdo bo plačal stavko 14. februarja še ni znano, je pa bil minister za javno upravo Boris Koprivnikar včeraj jasen, da splošne stavke javnega sektorja, ki poteka danes, država ne misli plačati: "Ta stavka je nedvomno interesna in take interesne stavke nismo dolžni plačati."  Ocenjuje, da stavka ni upravičena, saj se plače v javnem sektorju v zadnjih štirih letih višajo hitreje kot v zasebnem sektorju. 

Plačilo na dan stavke je sicer tudi ena od točk stavkovnih zahtev sindikatov. 

Stavka javnega sektorja Stavka Slovenija Koprivnikar: Gre za interesno stavko, ki ne bo plačana

"Pravno formalno je plačilo stavke urejeno v zakonu o stavki, ki je hkrati tudi krovni zakon v tem primeru," pojasnjuje Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in dodaja, da je vsekakor je stavka s strani delodajalca vedno plačana na podlagi tega zakona, ko gre za kršitve pravic delavcev. Drugo je vprašanje plačila v primeru interesne stavke. "Ni nujno, da je v tem primeru stavka plačana," razlaga Zorko in dodaja: "Potrebno je tudi pogledati, kaj v zvezi s plačilom stavke pravijo področni zakoni." 

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, pojasnjujejo, da lahko po zakonu o stavki delavci, ki v njej sodelujejo, uveljavljajo temeljne pravice iz delovnega razmerja, razen pravice do nadomestila plače. "Praviloma torej delavci v času stavke nimajo pravice do plače, razen če ni drugače določeno v kolektivnih pogodbah ali splošnih aktih, kar zakon izrecno dopušča," pojasnjujejo pri ministrstvu, ki pri tem posebej izpostavljajo, da organizatorji stavke oziroma udeleženci v stavki v nasprotju z zakonom o stavki ne uživajo tovrstnega varstva.

protestni shod plačni razred J | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Udeležba na shodu za večino ni sporna

Glede kraja zbiranja udeležencev stavke pri ministrstvu pojasnjujejo, da je sestavni del sklepa o začetku stavke, ki ga sprejeme organ sindikata ali večina delavcev pri delodajalcu ter neposredno ne vpliva na pravico do nadomestila plače med stavko. "Stavka lahko poteka v različnih oblikah, lahko kot zbor delavcev ali na delovnem mestu, odvisno od tega, kako posamezni sindikat stavko napove," razlaga Zorko in pojasni, da je tudi shod je oblika stavke.

Če pa bi se shoda želeli udeležiti zaposleni v Slovenski vojski, bi morali vzeti dopust. "Stavki se bomo pridružili v omejenem obsegu, saj nam zakonodaja stavko prepoveduje," je pojasnil Marjan Lah iz Sindikata ministrstva za obrambo (SMO).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Majazmaja 11:30 25.januar 2018.

    Če so stavkali, jim ni potrebno nadomeščati. Štrajk gre v delovni čas! Če pa šolniki niso sposobni 'stisniti' tiste ure snovi, ki je odpadla, v ostale ure, ki so še ostale do konca leta, so pa nesposobni in jih je ...prikaži več treba zamenjati. Da bi otroci šli v šolo v soboto zaradi stavke ... Pa saj niso resni ...

  • Vesna Dolšak 00:28 25.januar 2018.

    Otroci nimajo s to stavko nič in niso dolžni nadomeščat zaradi tega, ker so učitelji stavkali. Haloooo! Če bi še imela šoloobveznega otroka, ga tisto soboto ziher ne bi bilo v šolo. Pika.

  • matermila 18:49 24.januar 2018.

    Takole je spoštovani.Ne glede na vašo odločitev,mojega otroka v soboto ne bo v šolo.Ko pade prvo vprašanje zakaj ga ni bilo v šolo,pade tudi prva batina.