Slovenija
28376 ogledov

To so šole, vrtci in druge ustanove, ki bodo v sredo zaprte

Vrtec
Objavljamo seznam ustanov, ki bodo 24. januarja zaprte, da ne bo nepotrebnih nevšečnosti.

V sredo, 24. januarja bo potekala splošna stavka javnega sektorja, isti dan bo ob 12.05 pred vladno palačo na Gregorčičevi ulici v Ljubljani potekal protestni shod. Stavko je napovedalo okoli dvajset sindikatov, povezanih v pogajalsko skupino, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Ločeno bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi. V sredo, 14. februarja, pa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, napoveduje zaprtje vseh šol in vrtcev.

Sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zahtevajo odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom, dvig plačnih razredov delovnih mest do vključno 26. plačnega razreda za dodatna dva razreda, takojšnjo odpravo preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osem odstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po Zujfu iz leta 2012.

Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev Vrtec Javni sektor Slovenija Stavka vrtcev na dva različna datuma

V sredo bodo tako stavkali cariniki, pravosodni policisti, farmacevti, državni uslužbenci na upravnih enotah, finančni in geodetski upravi, veterinarji, zaposleni na fakultetah, farmacevti, zaposleni v UKC Ljubljana ter na centrih za socialno delo, zaprte bodo nekatere kulturne ustanove ter tudi nekateri vrtci in šole, čeprav bo večina vzgojno-izobraževalnih ustanov stavkala 14. februarja. 

18 vrtcev in osem osnovnih šol

Okrnjeno delo bo v sredo potekalo na 18 vrtcih in osmih osnovnih šolah, ki ne bodo izvajale pedagoškega programa, za otroke, ki jih bodo starši pripeljali v varstvo, pa bodo poskrbeli. 

"Za otroke bo tako v vrcih kot v šolah poskrbljeno," pojasnjuje Ana Jakopič, sekretarka Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) in GO VIR. "V kolikor bodo starši po lastni presoji ugotovili, da varstvo za otroke potrebujejo, ga bodo tudi dobili."

Pedagoški program se načeloma ne bo izvajal, razen v treh primerih, ko bodo stavkali le delavci iz plačne skupine J ali knjižnica. "O vsem bodo starši obveščeni, oziroma so že bili obveščeni prejšnji teden," poudarja Jakopičeva. 


Na Univerzah predavanj ne bo, izpiti se bodo izvajali izjemoma, v primeru da bi sicer povzročili hujšo škodo za študente. Zaprta bo Univerzitetna knjižnica v Mariboru, z izjemo čitalnice, katere uporaba bo študentom omogočena.  

Študentski domovi v Mariboru in Ljubljani, bodo svoje delo opravljali le v najnujnejših primerih, stavkale bodo tako servisne, kot pisarniške službe.


Zaprte upravne enote, Furs in Gurs

Stavkala bo večina upravnih enot. "Manjše enote bodo ponekod morda delale," pojasnjuje Jakopičeva. "Gre za enote, kjer nimamo članov v našem sindikatu oz. podatka, da bi se odločili za stavko, a jo bodo morda vseeno izvedli." Upravne enote bodo opravljale le nujne naloge, ki bi lahko zaradi rokov ogrozile pravice državljanov. Prav tako bodo le nujne naloge opravljale finančne uprave, seznam je od ponedeljka objavljen na posamezni enoti.

Lekarne, z izjemo dežurnih lekarn, bodo med 10. in 13. uro zaprte. Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila. "V lekarnah bo v tem času mogoče dobiti tudi zdravila, ki jih je sicer mogoče dobiti brez recepta, a so namenjena recimo zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj," pojasnjuje predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan. "Ne bo pa mogoče dobiti na primer različnih kozmetičnih izdelkov oziroma vsega, kar ne sodi v opravljanje lekarniške javne službe."

Zaprte knjižnice, gledališča brez predstav

Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije pojasnjujejo, da bodo bodo na dan stavke zaprte številne knjižnice, muzeji, gledališča, zgodovinski arhiv in druge kulturne ustanove. "Na področju varstva narave bo na primer zaprt Zavod za varstvo narave," pojasnjuje Mitja Šuštar iz Glose. "Odpadle bodo predstave v SNG Nova Gorica v matični hiši in na gostovanju (Murska Sobota), SLG Celje, Mestno gledališče Ptuj in SNG Drama Ljubljana. Zaprte bodo vse enote Mestne knjižnice Kranj, Mariborske knjižnice, Knjižnice Radlje ob Dravi in Knjižnice Domžale." Seznam se sproti dopolnjuje, zato pred morebitnim obiskom preverite vsako konkretno ustanovo posebej. Mestna knjižnica Ljubljana ima na svoji spletni strani obvestilo, da bodo 24. januarja zaprte vse enote razen Potujoče knjižnice. Za dan stavke pa sicer ne bodo zaračunavali zamudnine. 

Lekarna Zdravje Stavka: Kdaj bodo zaprli lekarne

V zdravstvu boste čakali dlje

Na področju zdravstva se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani zaposlene različnih profilov, od medicinskih sester, strežnic, laboratorijskih tehnikov, čistilk, vzdrževalcev, skladiščnikov, farmacevtskih tehnikov do zdravnikov ter osebja v zdravstveni administraciji in podpornih službah. Stavkali bodo v okoli 120 zdravstvenih ustanoah, koliko zaposlenih se bo za stavko odločilo, še ni znano, saj lahko odločitev sprejmejo tik pred zdajci.

Ker so pri izvajanju stavke zakonsko in etično omejeni, bodo opravljali vse nujne storitve.  "Svojih aktivnosti ne želiimo uperiti proti bolnikom, se bo pa lahko podaljšalo čakanje," je v ponedeljek pojasnil Vladimir Lazić, sekretar Sindikatov v zdravstvu Pergam. Ob tem je poudaril, da zdravstvo ne temelji lena nosilcih dejavnosti, ki so zdravniki, ampak gre za med seboj povezano verigo različnih profilov.

Za otroke, starejše in nosečnice brez sprememb

Zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, se bodo izvajale. Med drugim se bodo tako nemoteno opravljali zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev ter zdravljenje kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt. Prav tako se bodo opravljale druge storitve nujne zdravniške pomoči in prvi pregledi brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih točkah (triažni pregledi).

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Zdravstveni delavci Zdravje Stavka: Takšna navodila so dobili zaposleni v UKC Ljubljana

Predpisovali bodo zdravila in pripomočke za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk, opravljale pa se bodo tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Okrnjeno delo na CSD, pri carinikih upočasnjeno

Na zaprta vrata lahko naletite tudi pred Centri za socialno delo, ki bodo opravljali le minimalen obseg del in nalog. Cariniki bodo upočasnili delo, temeljitejši bo nadzor na mejah. RTV Slovenija bo za eno uro prekinila oddajanje programa, bojkotirali bodo politične funkcionarje in več poročali o stavki.

protestni shod plačni razred J Javni sektor Slovenija Zaradi stavke bo 24. januarja ohromljene pol Slovenije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Dusan Kokalj 16:17 23.januar 2018.

    Vlada in parlament pa naj kar nadaljuju s stavko do konca mandata.Bo manj škode.

  • miho 14:55 23.januar 2018.

    Kaj? Stavka v Državnem zboru? Ok, če gre za pomožno osebje - čistilke, hišnike, tajnice, zapisnikarje,... Poslanci pa nimajo kaj stavkati, ker so funkcionarji in delujejo enako kot direktorji v zasebnem sektorju - oni odrejajo, kolikšne bodo plače (sprejeli so ...prikaži več npr. zakon o sistemu plač v javnem sektorju)... Torej, seja jutri mora biti, ostalo osebje pa kar naj stavka.

  • Majazmaja 10:27 23.januar 2018.

    Razumem zahteve šolnikov, zdravstvenih delavcev, policije, kulturnikov. Ampak zakaj stavkajo uslužbenci na upravnih enotah, finančni, geodetski upravi in ostala golazen v javni upravi?! Soseda, ki dela v javni upravi, je rekla, da je vsaj 65 - 70% ljudi, ki se ...prikaži več praskajo in bi jih lahko takoj odpustili, pa se ne bi poznalo. Pri nas, v privatnem sektorju, smo imeli na izmenjavi dva iz JU - rekla sta, da sta zaposlena zato, da čakata na delo - in da imata v celem letu za cca. 2 meseca dela!