Slovenija
4114 ogledov

Stavkajoči so šli na cesto

stavka
1/24
Saša Despot
Del stavke javnega sektorja je potekal tudi pred vlado, za katero sindikati javnega sektorja trdijo, da jim noče prisluhniti.

"Vrnite nam odvzeto" in "Ne jamram, stavkam!" sta napisa, ki sta se med množico stavkajočih, ki so se udeležili protesta pred vlado, pojavljala najpogosteje. "2012 so nam vzeli za eno plačo na leto," je donelo iz zvočnikov. Stavkajoči od vlade med drugim zahtevajo vrnitev osmih odstotkov plače, za kolikor so bile plače znižane v javnem sektorju znižane leta 2012.  

"Pričakovanja so slaba, upamo pa lahko"

"Sem oskrbovalec v UKC, prejemam minimalno plačo," je povedal eden od dveh mlajših moških, ki sta nosila plakat "V zdravstvu vsi enakopravni, vendar ne enakovredni". Na vprašanje, kaj bi jima vrnitev osmih odstotkov plače, natančnega odgovora ne vesta. "Malo bi se poznalo, ni pa nekaj, da bi lahko rekel vau. Nisem si natančno preračunal, vendar mislim, da bi šlo za slabih 50 evrov na mesec," pravi stavkajoči. Na vprašanje, ali meni, da bodo v svojih zahtevah uspeli pa pravi: "Pričakovanja so slaba, upamo pa lahko."

Nekaj tisoč stavkajočih se je zbralo na protestnem shodu pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi ulici. Pridružili so se tudi člani sindikata ministrstva za obrambo, ki v skladu z zakonodajo ne smejo stavkati, a bodo v ta namen vzeli dopust.

"S stisnjenimi zobmi smo bili pripravljeni krizne ukrepe, v dobri veri, da se pravice ob koncu krize povrnejo," je v nagovoru dejal vodja stavkovnih odborov in pogajalske skupine Jakob Počivavšek. "Peto leto gospodarske rasti je v Sloveniji, ampak to ni dovolj, da bi se vlada bila pripravljena pogovarjati o tem, da bi vrnila tistih osem odstotkov," je še poudaril Počivavšek, kar so zbrani pospremili z burnimi vzkliki in piskanjem.

Stavka javnega sektorja Stavka Slovenija Koprivnikar: Gre za interesno stavko, ki ne bo plačana

Med stavkajočimi so zaposleni na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različne poklice v zdravstvu. Po sindikalnih ocenah je stavkalo okoli 30.000 javnih uslužbencev, na shod v Ljubljano pa jih je prišlo nekaj tisoč.

Pravosodni policist: Manj kot 700 evrov plače

"Vlada, za drobiž čuvamo morilce, da vi lahko mirno spite," se je glasil eden največjih transparentov na shodu. Nosili so ga pravosodni policisti. "pravosodni policisti zahtevamo, da se pravilno ovrednoti naše delo, ki je sedaj, kar se tiče plač in odnosov, popolnoma razvrednoteno.

"Želimo si, da nam vrnejo to, kar so nam 2012 vzeli, torej osem odstotkov na plačilne razrede. Ko se bo to uredilo pa prosimo še, da ovrednotijo naše delo in dobimo tista dva plačilna razreda, ki nam pripadata," je povedal stavkajoči pravosodni policist. Pravosodni policist začetnik s štirimi, petimi leti delovne dobe, je na 680, 700 evrih, še pove. "Napredovanje za dva plačna razreda bi pomenilo osnovni dvig, s tem pa bi se povišali tudi dodatki. Vračilo osmih odstotkov in dvig za dva plačilna razreda bi pomenilo kar nekaj."

"Ne pristajamo na to, da v enotnem plačnem sistemu dobivajo le eni, za ostale pa zmanjka posluha in denarja," je poudaril Počivavšek.

Za stavko v javnem sektorju se je odločilo 16 sindikatov, ki med drugim zahtevajo izboljšanje plač. Stavkovne aktivnosti potekajo v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali in tudi na javni RTV.  Po podatkih Počivavška naj bi stavkalo okoli 30 tisoč zaposlenih v javnem sektorju. Večina opravlja le nujne naloge.

Predstavnike skupnega stavkovnega odbora je ob 15.30 sprejel predsednik državnega zbora Milan Brglez. Zaenkrat pa ni predvideno, da bi jih sprejel kdo na vladni strani.

Z vladnimi pogajalci, ki jih vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so se sindikati v minulih dneh po napovedi stavke sestali dvakrat, nazadnje v ponedeljek, a skupnega jezika niso našli. Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, ni znano.

stavka Slovenija "Ups, se opravičujem, stavkate!"
Komentarjev 14
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:15 25.januar 2018.

    Zanimivo, da Zurnal sploh ne omeni, da so bili na protestu tudi sindikati gospodarstva, ki so stavko podprli. Zanimivo, kako ste vecinoma vdani v usodo in se prav po suzenjsko oklepate svojih placic in sploh ne pomislite, da bi bilo ...prikaži več mozno dobiti vec. Ne vi raje zahtevate, da imajo vsi drugi manj?!? Bolano. Kdo vas je silil, da ste sli za keramicarje? Solanje je brezplacno, zakaj niste sli za matematike, profesorje, odvetnike? Ce si se sam tako odlocil, kaj zdaj jokas?

  • stary1 21:35 24.januar 2018.

    sestre še postrani kaj zaslužijo - tak veste malo masažice pa vlečenja ,,,pa je še ena plača zraven,, medicinski bratci pa malo lizinga , pa je ena plačica zraven,,,Ta stare zadebeljene pacientke imajo veliko gnarja , samo nekaj med šihtom ...prikaži večm tom je treba narediti , brez nič ni nič

  • pericarežeracirep 17:50 24.januar 2018.

    Že dalj časa videvam ob podobnih zadevah, kot je tale današnja, nekega "poklicnega" demonstranta. Ker ga slučajno poznam, lahko povem, da nima tri dni delovne dobe, še najmanj pa v JS.